Проект: „Game literacy and learning“ – „Игрите в обучението“

Стартира изпълнението на шестия проект
на ПГОТ “Св.Иван Рилски“ по програма Еразъм+.
Партньори:
1 – Словакия, Братислава, професионална гимназия – Мода, приложни изкуства и дърводелство
2 – България, Перник , ПГОТ „ Св. Иван Рилски“
3 – Турция, Маниса , Професионална гимназия по туризъм
4- Португалия, COIMBRA, Двуезично обучение на глухи, слепи и слабовиждащи ученици с аутизъм на спектрални нарушения и с мултидефицитна и вродена слепота
5 –Румъния, BUZAU, средно училище
Продължителност на проекта : 2 години
Резюме на проекта
Всички училища трябва да поддържат връзка с реалните нужди на учениците, да разбират техните интереси, да изразяват своята идентичност и да им помогнат да получат по-добро образование с иновативни методи, за да помнят знанията в бъдеще. Ученето с игри в часове е от ключово значение за най-доброто учене през целия живот. Можем да кажем, че игрите могат да се използват във всяка класна стая, в почти всяка област на обучение, защото образователните игри са чудесен инструмент за изграждане на основи във всички уроци, дори математика и езикови умения, които днешната училищна програма изисква. Този метод се използва за създаване на иновативни подходи за преподаване, които могат да бъдат предизвикателство за младежите. Днешните учебни програми дават малко място за преподаване с игри в часовете: игрите не се използват достатъчно добре по време на обучението в училищата, или като междупредметни теми.
Целите, които искаме да постигнем, са:
1-Да обменяме, споделяме и се възползваме от добри практики в областта на интегрирането на разнообразието от игри в образователния процес.
2-Да създадем устойчива игрална грамотност и подобряваща игровата грамотност в учебна среда в нашите училища.
3-Да предоставим на учениците умения за критично мислене във връзка с учебния проблем (способност за оценка, анализ и разбиране), за да станат критични и отговорни по време на учебните дейности.
4 – Развиване на способността на учениците да създават и отговорно разпространяват игровото съдържание и да подобрят уменията си за учене.
5 – Насърчаване на международна и междукултурна среда в нашите училища чрез съвместни преподавателски дейности, които използват най-съвременните игрови инструменти.
Основни дейности по проекта:
Учениците и учителите ще участват в дейности, които ще бъдат под формата на семинари, ролеви игри, задачи за решаване на проблеми, семинари, творчески лаборатории, онлайн игри, изграждане на екипи, сесии за творческо писане, интерактивни игри на живо, използване на QR в лов на съкровища, пленарни сесии, презентации, писане на новинарски статии, публична реч, панелни дискусии, посещения на местни власти, състезания и други. Ще има много подготвителни и заключителни дейности, извършвани чрез платформата eTwinning.
Очакваните резултати от проекта са конкретни:
Библиотека за игри, която съдържа планове за уроци и един петдневен план на проекта;
Канал в YouTube за проекта, уебсайт, Game Literacy Bank – отворен образователен източник, който съдържа материали, които могат да се използват във всякакви уроци; eTwinning група и събития; повишаване на осведомеността на младите към европейските общи ценности; статии, популяризиращи нашия проект толерантност, демокрация и недискриминация; подобряване на уменията за критично мислене, развиващи междукултурен диалог; засилване на въображението на учениците; създаване на отговорни бъдещи граждани, иновативни методи на преподаване.
Въздействието върху учениците може да бъде по-критично по отношение на техники и съдържание за учене, основани на игри, по-продуктивно в уроците и следователно учениците да действат в бъдеще като мъдри, активни и отговорни граждани.

Мобилности по проекта:
Мобилност в гр.Маниса, Турция
06.03.-12.03.2022г.
 Първата мобилност по проекта, в която участвахме беше в гр.Маниса, Турция. Шест ученици от ПГОТ “ Св.Иван Рилски“ и двама учители посетихме средно професионално училище „Nihal Akçura Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi“, Manisa, Turkey.  Някои от професиите, по които се обучават учениците в това училище са сродни на тези, които се изучават в нашата гимназия, например рекламна графика и организация в хотелиерството.Предварителната подготовка за тази визита изискваше от учениците и учителите от всяко партниращо училище в проекта, да подготвят по три традиционни игри, които могат да се прилагат при обучението по предмети. Учителите трябваше да представят три различни инструмента за преподаване, базирани на игри в обучението.

Програмата по дни включваше: първи ден- запознаване с училището и представяне на програмата за седмицата. Имахме и работна среша за запознаване на участниците и разчупване на ледовете между тях.

В следващите два дни участниците от петте партньорски страни- България, Словакия, Португалия, Румъния и Турция представиха игрите, които бяха подготвили за срещата. Научихме и участвахме в много интересни и забавни игри, които се проведоха в училишето и на открито. Културната програма включваше запознаване със забележителностите на гр.Маниса, древния град Ефес и Измир. Всички бяха очаровани от красивите гледки и научиха много за историята и традициите на града и региона.

Учениците от Словакия подготвиха много интересно видео за срещата, което може да се види на интернет страницата на проекта с линк : gameliteracy.eu.

Мобилност в Братислава, Словакия

05.06-11.06.2022

 Мобилността в Братислава се състоя благодарение на разбирането и любезното съдействие на координатора по проекта, Spojena skola, Bratislava. Участниците от ПГОТ „ Св.Иван Рилски“ не можаха да участват в първата среща през месец ноември 2021г., защото в град Перник имаше червен код на епидемията с коронавируса. Поканата на координатора по проекта даде възможност на българските ученици да участват пълноценно в проекта и да се запознаят с културата и традициите на една малка, но много красива и интересна страна. В предварителната подготовка за тази визита учениците подготвиха презентации за училището, родния град Перник и България.

Домакините ни бяха подготвили много интересна и вълнуваща програма.  Топлото посрещане от  директора, учителите и учениците и любовта, с която ни показаха училището си  веднага стопиха притесненията между нас. В следващите дни учениците от двете страни с много увереност и гордост представиха презентациите, които бяха подготвили за срещата. Заедно посетихме и разгледахме  Виена. Чудесен ден преживяхме заедно, пътувайки с корабче по Дунав до Девин- забележителна историческа крепост.

Училище Spojena skola и Братислава ще останат в сърцата ни като чудесни партньори и приятели.

Мобилност в гр.Коимбра, Португалия

                                            09 октомври-15 октомври 2022

Четирима ученици от ПГОТ „Св.Иван Рилски“ посетиха гр.Коимбра, Португалия в периода от 9-15 октомври 2022г. Визитата е по проект “Игрите в обучението“ ( Game Literacy and Learning), който гимназията изпълнява по програма Еразъм+. Посещението беше под надслов „Силата на разказите“.  Учениците Преслава Алексова, Ивиана Славчева, Александър Денински и Александър Иванов участваха в международни екипи с ученици от Словакия, Турция, Румъния и Португалия в създаването на дигитални истории и разкази чрез изучаване на различни платформи, инструменти и процедури. Учениците проявиха и своя творчески талант като нарисуваха картини, в които разказаха свои истории. Те отправиха послания за създадените приятелства по проекта и за добрите възможности, които предоставя програма Еразъм+ за учениците от различни европейски страни като сътвориха общо цветно пано.

По дни програмата включваше:

Първи ден- понеделник 10.10.2022г.

  • Откриване от директора на училището, г-жа Мария Консейсао Малхо Гомес
  • Разглеждане на училището. Училището съществува от векове, като част от близкия манастир. Първоначално е било болница и след това е приспособено за училище. В него се обучават ученици от цял свят и има много паралелки с насоченост към физкултура и спорт.
  • След това беше представена програмата за седмицата в детайли и сформирани смесени екипи, включващи ученици от партниращите страни по проекта. Играха се игри за „разчупване на ледовете“ между учениците от различните страни като всеки екип си изтегли цветно листче с написано на него изречение и трябваше да сътвори и представи своя история по написаното изречение. Говорители на групите разказаха историите. Говорител на втора група беше Александър Денински. Имаше още две игри- „Истории в кутии“ и „Разкази в куб“. Беше интересно, забавно и весело.
  • Следобед координатора на проекта от Португалия представи презентация за това как се прави дигитална история, какви инструменти и процедури могат да се използват. Показани бяха различни електронни платформи.

Втори ден- вторник, 11.10.2022г.

-Вторият ден започна с практически задачи. Всяка група, включваща ученици от петте партниращи страни трябваше да подготви своя дигитална история като следваше процедурата: първо с помощта на мозъчна атака да напише своята история; второ- да проучи платформите и да избере една от тях за създаване на своя дигитална история; трето-да избере картини или изображения, чрез които да пресъздаде историята си; четвърто- да редактира , да определи време и навигация за своята история и пето- да публикува своя краен продукт. Учениците бяха наблюдавани и подкрепяни от своите учители. С помощта на компютър и използвайки специализирани електронни платформи за създаване на дигитални истории те успяха да се научат как да създадат интересни разкази.

– Следобед  се запознаваха с културното наследство на гр.Коимбра – „Коимбра в истории“, като посетиха манастира Санта Клара- стар и Quinta das Lagrimas- градините, в които те научиха за трагичната любовна история на принц Педро и неговата любима Инес. След завръщането си в своите училища учениците ще финализират своите истории.

Трети ден- сряда,12.10.2022г.

  • Третият ден посетиха училище за глухи деца и се запознаха с методите на обучение на тези деца. Учителите показаха как сами създават книжки с обучителни истории за своите ученици, които са от цял свят. Историите бяха разказани на много езици, за да бъдат по-лесно усвояеми от учениците. Българските ученици написаха свое послание за децата на български език.
  • След обяд пътуваха до типично португалско село-Gondramaz, което се намираше сред изключително живописна природа. Цялото село е построено само от специфични за региона камъни и е разположено високо в планината.

Четвърти ден- четвъртък,13.10.2022г.

  • Този ден беше посветен на творчески дейности. Учениците нарисуваха своя история и след това разказаха за рисунката си- какво са искали да изобразят, с какво свързват своята история, какво символизира тя. Всички ученици и учители направиха пано с послания, благодарности и пожелания за проекта, , за добрите партьорства и за програма Еразъм+

Пети ден- петък, 14.10.2022г.

Преди обяд извършиха оценка на мобилността и получиха своите сертификати за участие. Направиха общи снимки и се разделиха топло и сърдечно с домакините.

Следобед потеглиха за гр.Порто. Успяха да видят и да се насладят на малка част от забележителностите на този красив град и да усетят от неговата незабравима атмосфера.

Мобилност в гр.Перник, България

27.11-03.12.2022г.

От  27 ноември до 03 декември 2022г. Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски“ беше домакин на четвъртата мобилност по проекта под наслов „Нови идеи за игрите в час“. Заедно с партньори от Словакия, Турция, Португалия и Румъния  тази среща се фокусира върху игрите в обучението, които са от ключово значение за ефективното му провеждане и постигане на добри резултати. В рамките на една седмица 50 ученици и учители от пет страни- партньори представиха свои нови идеи за използване на игри в обучението в клас, участваха в интерактивни игри на открито, използваха QR кодове в откриване на забележителности на гр.Перник, изграждаха смесени партньорски екипи в забавни познавателни игри. С помощта на творчески лаборатории учениците сами определиха най-интересните игри, които използват в учебните часове и с много смях, бързина и остроумие организираха състезания по някои от тях. Традициите като движеща сила в обучението бяха акцент  в културната програма на срещата. Участници в срещата по проекта с помощта на филм, предоставен ни с любезното съдействие на община Перник, се запознаха с международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Те посетиха крепостта Кракра, историческия и минния музей в град Перник и се запознаха с историята и традициите на града.  С голям интерес гостите разгледаха забележителностите и културното наследство на град София и град Пловдив. Учениците от петте европейски страни имаха за задача да подготвят кратка история и видео за най-впечатляващия ги момент от посещението в България като използват “Storytelling” инструментите, които научиха при изпълнението на този проект- „ Игрите в обучението“.

Мобилност в гр.Бузо, Румъния

05.03-11.03.2023г.

Визитата е последната мобилност по проект “Game Literacy and Learning” на програма Еразъм + и се извърши в периода от 05.03.2023г. до 11.03.2023г. Трима придружаващи лица и осем ученици посетихме училище Liceul Teoretic “Al.Marghiloman” в гр.Бузо, Румъния.  Предварителната подготовка за мобилността включваше изработване на постери, презентации и видеа за професията, която изучават учениците, както и за забележителности, обичаи и традиции в региона и страната. Всеки от учениците участва със свой продукт, който може да видите по-долу:

Програмата, която бяха подготвили партньорите от Румъния съответстваше на предвидената С2 мобилност в проекта „Игрите в клас и лаборатория за филми“. В нейното изпълнение участвахме всички партньори от България, Румъния, Турция, Словакия и Португалия. По дни програмата включваше:

Първи ден- понеделник, 06.03.2023г.

Посрещане в училището на участниците от гостуващите партньорски страни. Разглеждане на училището. Кратка музикално-артистична програма, която румънските ученици бяха подготвили. Беше интересно, забавно и приятно.

Следобед посетихме Iazul Morilor, където ни бе представена историята на мартениците и учениците участваха в изработването на ралични видове мартеници. Учениците участваха и в различни традиционни игри и танци, с помощта на които успяха да се опознаят и сприятелят. В центъра имаше подготвена и благотворителна изложба от мартеници.

Втори ден- вторник, 07.03.2023г.

Вторият ден започна с представяне на образователни игри, които румънските ученици и учители бяха подготвили. След това учениците от партниращите страни представиха презентации и видеа за своите професии и как те участват в обучението, плакати, брошури и други рекламни материали за забележителности в техния град или регион и страна. Българските ученици представиха две видеа за професиите „ ресторантьор“ и „готвач“ . С помощта на различни дигитални инструменти те подготвиха и представиха две презентации за Пловдив и плакати за участието на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ в тазгодишния международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Българските участници бяха подготвили и подариха на всички присъстващи в залата ученици  български мартеници.

През втората половина на деня учениците от партниращите страни участваха в игра на открито „Търсачи на съкровища“ и с помощта на мобилните си устройства и съответни приложения искрено се забавляваха и смяха докато откриваха  „скрити съкровища“ в гр.Бузо.

Трети ден- сряда, 08.03.2023г.

Третият ден пътувахме до замъка Бран, известен като замъка на Дракула. Замъкът беше празнично украсен и много атрактивен с видеа за призраци, вампири. Запознахме се с  много исторически сведения за кралското семейство на цар Фердинанд, който е използвал замъка като своя лятна резиденция. Посетихме и гр. Брашов,  с изключително красиви със своята архитектура сгради. В центъра на града разгледахме и прочутата „Черна“ катедрала. Опитахме и традиционни румънски ястия.

Четвърти ден- четвъртък,09. 03.2023г.

Този ден беше посветен на творчески дейности. Учениците от Словакия представиха свои дизайнерски проекти, а двама  румънски ученика представиха проекта си за робот, с който са спечелили състезание за млади таланти в областта на роботиката. Всички ученици работиха в групи по различни дигитални задачи и се забавляваха от сърце при тяхното изпълнение.

Проведохме и онлайн среща на координаторите от петте страни  с координатора от Словакия. Уточнихме как трябва да подготвим финалния отчет по проекта.   На страницата на проекта-www.gameliteracy.eu са включени всички извършени дейности, уроци, презентации, публикации, видеа и снимки, които сме създали по проекта.

В този ден посетихме и един от калните вулкани- Muddy Volcanoes, с които e известен този регион. Всички бяхме много впечатлени, защото за първи път виждахме действащ кален вулкан. Направихме много снимки и видеа с този природен феномен.

Пети ден- петък, 10.03.2023г.

Преди обяд извършихме оценка на мобилността и получихме своите сертификати за участие. Направихме общи снимки и се разделихме топло и сърдечно с домакините.

Следобед потеглихме за гр.Букурещ. Успяхме да видим и да се насладим на малка част от забележителностите на този красив град и  си пожелахме да се върнем отново.

Извършените дейности по проекта са:
1. 17 от определените 27 ученици за участие в проекта попълниха онлайн анкета за мотивацията им да участват в проекта и партньорите от Португалия анализираха резултатите от анкетата сред учениците от петте страни. Анализът е качен в еtwining пространството на проекта, секция „материали“

2. Всеки от 5-те партньори проведе състезание сред своите ученици за създаване на лого на проекта. В  нашата гимназия  обявихме и проведохме конкурс за създаване на лого на проекта и изпратихме класираните на първите 3 места предложения за лого.

3. Разработихме  информационен плакат и  рекламна брошура за проекта – на български и английски език:

4. Партньорите от Словакия разработват интернет страница на проекта като всички останали партньори подаваме информация за сайта, например информация за училището ни, за координатора, за дейностите.

5. В гимназията имаме европейски коридор, в който сме поставили знамената на страните- членки на ЕС и подготвяме Еразъм+ кът за проекта.

6. Учениците от 8-ми и 9-ти класове, които участват в проекта разработиха презентации за гимназията, изучаваните професии, както и презентации за Перник и България. Най-добрите от тях са качени в етуининг пространството на  проекта.

ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

7. Проведохме три онлайн урока с включени в тях игри- два по английски език, един по информационни технологии. Уроците са преведени на английски език и качени в еtwining  пространството на проекта, секция „материали“.

УРОЦИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

8. Продължаваме да разработваме уроци, с включени игри в процеса на обучение като използваме различни образователни платформи и прилагаме различни методики за концентрация, активно участие, бързина, точност и логическо мислене с помощта на игри.

Популяризиране на проект “Game Literacy and Learning” на програма Еразъм+

За запознаване, популяризиране и разпространение на дейностите и резултатите по проект “Game Literacy and Learning” беше създадена интернет страница на проекта, чийто линк е:

gameliteracy.eu

Учениците и учителите от ПГОТ „Св.Иван Рилски“ участваха активно в дейностите по проекта като разработиха интересни и иновативни уроци, които бяха представени в е-Туининг платформата на проекта.

За представяне на проекта пред учениците и в местната общност в гимназията бяха изработени 2 брошури и  2 плаката на български и английски език и създаден „Еразмус+ кът“, в  съществуващия Еразмус+ коридор в гимназията .

Мобилността в ПГОТ „Св.Иван Рилски“ беше отразена в  два вестника- в-к „Съперник“ и в-к „Днес и утре“. Линк към електронните издания на вестниците:

Крайни продукти по проекта

17.01.2023г.

 

Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски“- домакин по проект  „Игрите в обучението“ на програма Еразъм +  

 За шести пореден път ПГОТ-Перник посреща гости от четири страни по проект на програма Еразъм +. Гимназията изпълнява вече трета година проект “Game literacy and learning”, заедно с партньори от Словакия, Турция, Португалия и Румъния. Проектът се фокусира върху игрите в обучението, които са от ключово значение за най-доброто учене през целия живот. Игрите могат да се използват във всяка класна стая, в почти всяка област на обучение, защото образователните игри са чудесен инструмент за изграждане на основи във всички уроци, дори математика и езикови умения, които днешната училищна програма изисква. Този метод се използва за създаване на иновативни подходи за преподаване, които са предизвикателство за учениците. Целите на проекта са: да обменяме, споделяме и да се възползваме от добри практики в областта на интегрирането на разнообразието от игри в образователния процес, както и да насърчаваме международната и междукултурна среда в нашите училища чрез съвместни преподавателски дейности, които използват най-съвременните игрови инструменти. В рамките на една седмица 50 ученици и учители от пет страни- партньори представиха свои нови идеи за използване на игри в обучението в клас, участваха в интерактивни игри на открито, използваха QR кодове в откриване на забележителности на гр.Перник, изграждаха смесени партньорски екипи в забавни познавателни игри. С помощта на творчески лаборатории учениците сами определиха най-интересните игри, които използват в учебните часове и с много смях, бързина и остроумие организираха състезания с някои от тях. Традициите като движеща сила в обучението бяха акцент  в културната програма на срещата. Участници в срещата по проекта с помощта на филм, предоставен ни с любезното съдействие на община Перник, се запознаха с международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Те посетиха крепостта Кракра, историческия и минния музей в град Перник и се запознаха с историята и традициите на града.  С голям интерес гостите разгледаха забележителностите и културното наследство на град София и град Пловдив. Учениците от петте европейски страни имаха за задача да подготвят кратка история и видео за най-впечатляващия ги момент от посещението в България като използват “Storytelling” инструментите, които научиха при изпълнението на този проект- „ Игрите в обучението“.