АРХИВ НА НОВИНИ 2017

Деветокласници готвят в Кулинарна академия HRC
Единадесет деветокласници  имаха уникалния шанс за обучение в Кулинарна академия HRC на 23 юни следобед. Това се ученици, които са избрали да учат за готвачи в професионалните гимназии по туризъм в Перник, Стара Загора, Бургас и Добрич. Те са финалисти в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите и проекта ДОМИНО за дуално образование.
Участниците в конкурса трябваше да подготвят есе на тема „Удоволствието да готвиш за другите“. В този първи тур участваха 30 ученици от четирите града. 11-те допуснати до втория тур показаха своя мечтан ресторант в кратък видеоклип, за който имаше и гласуване в социалните мрежи.
Победителката в конкурса  Десислава Кирилова от „ПГОТ Св. Иван Рилски“ – гр.Перник ще има уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия – Швейцария.
Обучението в Кулинарна академия HRC е прекрасна възможност за 11-те финалисти в конкурс не само да пишат и да говорят за кулинарните си мечти, а и наистина да готвят под вещото ръководство на шеф-готвачите на HRC.
 По повод успешното приключване на първата година от проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС), директорът на „ПГОТ Св. Иван Рилски“ гр. Перник инж. Мария Герчева връчи грамоти на най-изявените ученици от клубовете в гимназията с пожелания за изяви и постижения през следващата учебна година.
ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ В VII КЛАС ЗА СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ПРОФЕСИИ И ПО ПРОФИЛИ В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ И ПРОФИЛИРАНИТЕ ГИМНАЗИИ И В СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА
Специалност: Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения е само за ученици със СОП!
 На 1 и 2 юни в комплекс Камчия -гр. Варна се проведе
Националното състезание на учебните компании „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ 2017, организирано от Джуниър Ачийвмънт България. В него взеха участие учениците Галя Танева, Тодор Йорданов и Емилиян Георгиев от 11б клас на Учебна Компания Bioclass към ПГОТ “Свети Иван Рилски“ гр. Перник.
Директорът на гимназията инж. Мария Герчева връчи на учениците грамоти от Началника на РУО Перник г-жа Ваня Коконова за „Постижения в областта на образованието“, както на учениците участници в Националното състезание, така и на двете ученички от 9б клас, които спечелиха І-во и ІІІ-то място в конкурса на проект „Домино“-„Моят ресторант“.
 На 1 юни 2017г. в
Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ гр. Перник се проведе спортен празник под мотото „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“ във връзка със седмицата на физическата активност и спорта – MOVE WEEK БЪЛГАРИЯ.
Гости на празника бяха Зам областния управител на Перник г-н Иво Иванов и г-жа Ваня Коконова – Началник на РУО гр. Перник, които поздравиха учениците и им пожелаха да не спират да спортуват, както професионално, така и за бодър дух и здраво тяло.
В празника се включиха ученици от 7 ОУ „Г.С.Раковски“, ХІІІ ОУ “ Св.Св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Иван Рилски“, “ ПГЕМП „Христо Ботев“ и Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в турнири по Футбол и  Волейбол в две категории: възрастова група VІІ – VІІІ клас и възрастова група ІХ – ХІ клас
Победители за възрастова група VІІ – VІІІ клас:
ВОЛЕЙБОЛ – І място – ОУ „Св. Иван Рилски“
ФУТБОЛ  – І място – ОУ „Св. Иван Рилски“
Победители за възрастова група ІХ – ХІ клас
ВОЛЕЙБОЛ – І място – ПГОТ “Свети Иван Рилски“
ФУТБОЛ  – І място – ПГОТ “Свети Иван Рилски“
На всички отбори бяха връчени грамоти за участието им и класирането в състезанията. Всички участници в турнирите получиха награди – шапки и спортни тениски.

Празникът приключи с изиграването на няколко български народни хора.

Директорът на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – г-жа Мария Герчева-Антова присъства по персонална покана на Президента на Република България – Румен Радев, на прием по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май 2017г. в Националния исторически музей.

Традиционно на празника на българската наука и култура 24 май, кметът на гр. Перник Вяра Церовска награди изявени учители, културни дейци, творци и журналисти. От ПГОТ „Св. Иван Рилски“ бе наградена с Диплом за висок професионализъм в образованието и възпитанието г-жа Енгелсина Златанова.
Четирима победители в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“!!!
Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в Перник е победителка в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование.
Деси ще има уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария.
 Носителят на втората награда – Костадин Джардов от Професионална гимназия по туризъм  ,,Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, ще  участва в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария. Халиме Кралъ от Бургас и Ивета Александрова от Перник са на трето място и ще получат книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман: клипът на Халиме е трети по точки в гласуването в социалните мрежи, а журито реши да даде и допълнителна трета награда, която отива за Ивета.
Участниците в конкурса трябваше да подготвят есе на тема „Удоволствието да готвиш за другите“, а 11-те допуснати до втория тур показаха своя мечтан ресторант в кратък видеоклип.
 „За всички 11 финалисти в конкурса се предвижда един ден безплатно обучение в престижна готварска школа в София, партньор на Кулинарната академия на Швейцария“.
Наградите на победителите ще бъдат връчени на специална церемония в края на юни.
ДОМИНО и Швейцарската образователна група обмислят второ издание на  конкурса “Аз готвя най-добре“ за ученици, избрали професионалното обучение за готвачи по ДОМИНО.
Днес 15.05.2017 ПГОТ „Свети Иван Рилски“ тържествено изпрати своя абитуриентски випуск 2017. Три паралаелки от бъдещи специалисти в областта на ресторантьорството поеха по своя дълъг житейски път на зрелоста, себеутвърждаването и професионалните успехи. Много емоции, сълзи и усмивки съпътстваха последните часове на зрелостниците в родното училище. По традиция с часовник бе награден отличникът на випуск 2017 Катерина Караманчева от 12а клас. Награди за най-добър в професията ресторантьор  получиха Даян  Александров и Елизабет Асенова от 12а клас.  Номер 1 сред бъдещите готвачи са Кристиян Николов и Любомира Любенова от 12б клас.
Прощално слово, изпълнено със смесени чувства на радост и тъга прочете директорът на гимназията инж. Мария Герчева-Антова.
Три грозда от балони полетяха в небето, като знак за бъдещия полет на дръзновението, с което зрелостниците ще посрещнат житeйските предизвикателства.
НА ДОБЪР ЧАС СКЪПИ АБИТУРИЕНТИ!
НА 12 И 13 МАЙ 2017 ГОДИНА В ГРАД НИШ, СЪРБИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – ГР. ПЕРНИК НА ТЕМА: „РАБОТА В ЕКИП “ С ЛЕКТОР – ОБУЧИТЕЛ ГОСПОЖА ФАНИ ЦВЕТКОВА.
КОЛЕКТИВЪТ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК КАНИ СВОИТЕ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ УЧЕНИЦИ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2017 НА 15 МАЙ ОТ 11 ЧАСА В ДВОРА НА ГИМНАЗИЯТА НА ул.“СИЛИСТРА“ №10.
На стилна церемония в Двореца на културата кметът на Oбщина Перник Вяра Церовска посрещна представители на завършващите тази година средното си образование млади перничани.
„Днес  вие прекрачвате прага на своята отговорност, изпълнени със спомените, вълненията, приятелствата от ученическите години и знанията, които вашите прекрасни преподаватели са ви дали. Следвайте мечтите си и ползвайте всичко, което сте научили“, сподели кметът на Перник.
„Обичайте града си. Обичайте родителите си и следвайте съветите им. Обичайте своите преподаватели. На добър час“, каза още Вяра Церовска.
На традиционната среща на кмета със зрелостниците присъстваха 30 изявени дванадесетокласници от 10 средни общообразователни училища и професионални гимназии. На всички тях тя връчи лично роза и икона, която да ги закриля и да им помага по пътя на живота. Aбитуриентите не скриха своето вълнение и благодариха на кмета на Перник за оказаното внимание и обещаха да оправдаят всички очаквания към тях.

Здравейте! Вече са качени клиповете на Деси и Ивета в  YouTube канала на ДОМИНО: https://www.youtube.com/channel/UC8J5NSXC7yEXh-n-neFdUrA . Ще бъдат качени и на страницата им във фейсбук. Гласуването става със споделяне и харесване – и в YouTube, и в страницата на проект Домино във Фейсбук.
 Гласувайте за клипчетата на нашите страхотни претендентки:
Ивета Александрова
Видео – Ивета
и Десислава Кирилова
https://onedrive.live.com/embed?cid=14267029021C132A&resid=14267029021C132A%215628&authkey=ALpoYEs9sMj9MLY
 ДО 20 май 2017година.
 На 25.04.2017 г. се проведе регионалното състезание на учебните компании в Двореца на културата в гр.Перник.
BIOCLASS УК, на ПГОТ „Св. Иван Рилски“се класира за националното състезание на учебните компании.
УТВЪРДЕН ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ В VІІІ КЛАС:
Днес 18.04.2017 година се проведе съвместен урок между Областния съвет на българския червен кръст в Перник и учениците от 9а, 9б и 9в клас. Темата на урока беше „Превенция на ХИВ/СПИН“. Учениците с внимание и интерес участваха в организираната игра и получиха награди.
Две ученички от 9б клас – Десислава и Ивета са класирани на І кръг със своите есета на тема „Удоволствието да готвиш за другите“ в конкурс организиран от проект „Домино“ – дуална система на обучение. Предстои ІІ кръг, в който във видео клип те ще покажат своите кулинарни умения и мечти.
График за прием на ученици в 9 клас
1.Записване на приетите ученици на първи етап на класиране – 07.07.2017г.
2.Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след първи етап на класиране – 10.07.2017г.
3.Подаване на документи за участие във втори етап на класиране – 11.07.2017г.
4.Обявяване на списъците с приетите ученици на втори етап на класиране до 13.07.2017г. вкл.
5.Записване на приетите ученици на втори етап на класиране – 14.07.2017г.
6.Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране до 18.07.2017г. вкл.
7.Подаване на документи за участие в трети етап на класиране – 19.07.2017г.
8.Обявяване на списъците с приетите ученици на трети етап на класиране – 20.07.2017г.
9.Записване на приетите ученици на трети етап на класиране – 21.07.2017г.
10.Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране до 26.07.2017г. вкл.
Време и място за изпълнение на задълженията на комисията
Комисията да извършва дейностите от 07.07.2017г. до 26.07.2017г. в централната сграда на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ от 8.00ч. до 16.30ч.
 График за прием на ученици в 8 клас
  1. Записване на приетите ученици на първи етап на класиране или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране от 28.06.-30.06.2017г.
  2.  Обявяване на списъците с приетите ученици на втори етап на класиране до 04.07.2017г.
  3. Записване на приетите ученици на втори етап на класиране от 05.07.-07.07.2017г.
  4.  Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране – 10.07.2017г.
  5.  Подаване на документи за участие в трети етап на класиране от 11.07.-13.07.2017г.
  6. Обявяване на списъците с приетите ученици на трети етап на класиране до 17.07.2017г.
  7. Записване на приетите ученици на трети етап на класиране от 18.07.-19.07.2017г.
  8. Обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след трети етап на класиране – 21.07.2017г.
    Време и място за изпълнение на задълженията на комисията
    Комисията да извършва дейностите от 28.06.2017г. до 21.07.2017г. в централната сграда на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ от 8.00ч. до 16.30ч.

    Залата в Обединен детски комплекс в Перник се оказа тясна за да побере всички желаещи да видят  на живо уменията  на светила на кулинарията.

Инициативата е на директорът на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – инж. Мария Герчева-Антова, съвместно с ОДК и нашите партньори от най-големите вериги хотели и ресторанти. В Перник бяха главните готвачи на  „Хилтън”, „Радисън”, „Виктория ринг”, „Сенс”, „Ловен парк” и „Паркин София”. Целта бе да се популяризират професиите „Готвач” и „Ресторантьор”, които са на особена почит в световните хотелски вериги. Водещ на кулинарния празник бе шеф Таньо Шишков.
На кулинарното шоу присъстваха г-жа Петя Евтимова – ръководител на екип по проект „Домино, г-жа Полина Златарска – експерт по проект „Домино“, гости отРУО Перник. Сред гостите бяха областният управител Васил Михайлов и Цветана Пиралкова – главен секретар на областна администрация, които лично поздравиха част от гостите и участниците в празника.
Шоуто бе организирано от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” и бизнес партньорите на гимназията по проект „Домино”. Този проект въвежда по швейцарски модел принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Визията му включва устойчива система на професионално образование, тясно свързано с нуждите на бизнеса.
Всички присъстващи имаха удоволствието да опитат от кулинарните шедьоври, осигурени от нашите фирми партньори след края на шоуто.
Благодарим Ви приятели за прекрасните мигове в света на кулинарното изкуство!
До нови срещи!

ПРАЗНИК НА ПРОФЕСИИТЕ – ВИДЕО

Шеф Шишков и светила на кулинарното изкуство  гостуват
на ПГОТ „Св. Иван Рилски“
Светила на кулинарното майсторство ще демонстрират своето изкуство в Обединения детски комплекс /ОДК/ на 4 април, вторник. Това ще стане в рамките на кулинарното шоу, организирано съвместно от ПГОТ „Свети Иван Рилски” и бизнес партньорите на гимназията по проект „Домино”. Този проект въвежда по швейцарски модел принципите на дуалното обучение в българската образователна система. Визията му включва устойчива система на професионално образование, тясно свързано с нуждите на бизнеса.
На сцената на големия салон на ОДК ще покажат майсторството си главните готвачи на „Хилтън”, „Радисън”, „Виктория ринг”, „Сенс”, „Ловен парк” и „Парк ин София”. Целта е да се популяризират професиите „Готвач” и „Ресторантьор”, които са на особена почит в световните хотелски вериги. Техни помощници ще бъдат ученици от ПГОТ „Св. Иван Рилски“. В последните години гимназията прави 100 –процентов прием по тези специалности.
Голямата атракция на кулинарното шоу ще бъде шеф Таньо Шишков, чиято роля в изявата организаторите се опитват да запазят в тайна. Очакват се редица високопоставени гости, сред които ще бъде и Негово превъзходителство  Денис Кнобел – посланик на Швейцария в България.
Успоредно с изявата на кулинарните спецове, учениците от ПГОТ „Свети Иван Рилски”, участници в 11 клуба по проект „Твоят час”, ще покажат на широката публика творческите си способности, чрез които ще отговорят на предизвикателствата на 21-ви век.
По традиция финалът на шоуто ще бъде вкусен – бизнес партньорите на гимназията обещават сладки изкушения за всички присъстващи.

Днес 29 март 2017г. ученици и учители от ПГОТ посрещнаха и поздравиха авторката на химна на гимназията поетесата Катерина Кирянова, която гостува в град Перник. Съвместно се споразумяха за организиране в близко бъдеще на поетическа вечер, посветена на любовната лирика .

На 24.03.2017г. в град София се проведе регионално състезание по професии. Гимназията  по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ взе активно участие във всички категории. В категорията най-добър млад готвач  се представи Любомира  Евгениева Любенова от 12б клас.
В категорията най-добър млад барман участие взе Даниел Петров Петров  от 11б клас, а в най-добър млад сервитьор участие взе Камелия Юлианова Иванова от 11а клас.
В категорията най-добър хлебар-сладкар  се състезава Красимира Василева Кирилова.

На 21.03.2017г. в ПГОТ „Св. Иван Рилски” гр. Перник в часа на класа се проведе съвместен урок между учениците от 10а, 10б и 10в клас на тема:

„Неравенството и несправедливостта“.
Учениците прочетоха есета и представиха презентация по темата.
На 17  и 18 март  2017 г. в София Тех Парк се проведе състезание „ Социални иновации“ организирано от Джуниър Ачийвмънт България.   От общо 80 участници нашите ученици Тодор Йорданов и Емилиян Георгиев от 11б клас се класираха на трето място под ръковоството на г-жа Десислава Александрова. Предизвикателството беше свързано с повишаване на финансовата грамотност като подход за решаване на проблемите, свързани с равнището на доходите след трудоспособна възраст.

За пореден път учениците от ПГОТ „Свети Иван Рилски“
показаха професионализъм при организацията и обслужването на кетъринга на областна управа Перник по случай 3 март и 139-годишнина от Освобождението на България.
Кулинарен конкурс по ПРОЕКТ „ДОМИНО“ стартира от 6 март 2017 година.
Насочен е към учениците от 9б клас специалност „ПКИН“ – дуална форма на обучение. Конкурсът предоставя страхотни възможности – посещение в Швейцария и пряк досег с швейцарското кулинарно изкуство. Ще бъдат раздадени следните награди:
Подробности за участието в конкурса можете да прочетете в следните два файла:
На 23.02.2017г. в ПГОТ “Св. Иван Рилски“  се проведе вътрешноучилищно състезание „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.
Снимки от връчването на грамотите:
УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 22.02.2017 г.
Тази година честваме десетилетие от създаването на инициативата. Тя има и официалната подкрепа на Министерството и образованието и науката.
Денят на розовата фланелка се случва за първи път през 2007 г. с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.
„Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“
„Заех се с това нещо и го движа оттогава“, казва Травис Прайс , „и никога, ама никога няма да спра.“
Страхотно е, че тази инициатива е започната от момчета. След 10 години, тези момчета са вече мъже – мъже, които като момчета са открили силата да защитят приятелите. Сигурни сме, че днес те знаят как да застанат до хората, които обичат.
Нека и всички ние се включим в тази благородна инициатива и заявим – ПГОТ “Св. Иван Рилски“ е  училище без насилие и тормоз!!!
 Елате в сряда – 22.02.2017г. на училище  с розови елементи в дрехите и аксесоарите си!
На 20.02.2017г. по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски  в Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски “ –  град Перник се проведе  състезание „Лъвски скок“ /скок от място/ .
При ученичките победителка е Ерика Якимова от 9 б клас, на второ място е Десислава Ивова от 9 б клас, а на трето място остана Мария Георгиева от 9 б клас.
При учениците на първо място се класира Людмил Валериев от 11 а клас, второто място заслужи Стоян Василев от 10 а клас, а  третото място зае Алекс Стоичков от 9 б клас.Поздравления за победителите!
От 13 до 17 февруари 2017 година в учебния корпус на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ град Перник се проведе Седмица на мексиканската кухня. 16 ученици и техните учители преминаха обучение по теория и практика под ръководството на Шеф Луис Монтеро – културен аташе на посолството на Мексико в България.
Курсът е съвместен проект на гимназията и „Приморско клуб” ЕАД, които са партньори в провеждането на летни производствени практики и дуално обучение на учениците. Седмицата приключи с презентация на мексиканската кухня.
      
Гости на проявата бяха консулът по културните въпроси на посолството на Боливърска  република Венецуела Марица Барето, началникът на РУО г-жа В. Коконова и представители на РУО- г-жа Е. Бойчева, г-жа Р.Симеонова и Р. Борсова, кмета на гр. Перник д-р Вяра Церовска и зам. кмета Денислав Захариев, г-жа Пиралкова – секретар на община Перник, г-жа Д. Лазова – икономически директор на Блупойнт, М. Михайлов – собственик на фирма Колбасо, г-н К.Василев – собственик на фирма Василевисокс, родители от Обществения съвет и наши съмишленици.
Шеф Монтеро връчи сертификати на учениците и учителите и изрази своята дълбока удовлетвореност от работата през изминалата седмица, а управител на мк „Магнолиите“ – гр. Приморско – очарователната г-жа Цветелина пожела на учениците до нови срещи през лятото в морски комплекс „Магнолиите“, където наши ученици ще проведат летните си производствени си практики.
Още снимки от събитието:

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО

16.02.2017
Учители и ученици от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски” от началото на седмицата овладяват тайните на мексиканската кухня. Вчера шеф Луис Монтеро показа на живо на 16-те средношколци от 11 и 12 клас и седем техни преподаватели как се приготвят модерните напоследък мексикански ястия като бурито, енчилада и прочутия сос гуакамоле. В учебния център на гимназията вървят теорeтичните и практически занимания по приготвяне на мексикански ястия.
„Това е първият курс по приготвяне на ястия от друга национална кухня. Решихме да надградим обучението на нашите ученици, като се научат да приготвят нещо по-модерно и нетрадиционно”- каза директорът на гимназията инж. Мария Герчева-Антова.
Курсът е съвместен проект  на гимназията и „Приморско клуб” ЕООД, които са партньори в провеждането на летни производствени практики и дуално обучение на учениците. Основната цел на кулинарната изява е надграждането на знания и развиване на професионалните умения на бъдещите майстори на кухнята.

Днес 14.02.2017г. в ПГОТ „Св. Иван Рилски” гр. Перник в часа на класа се проведе съвместен урок между учениците от 9а и 9в клас на тема: „Бедността – вечният спътник на човечеството“.

Учениците прочетоха есета и споделиха за какво изразходват джобните си пари. Направени бяха и препоръки за справяне с бедността.
Директорът на гимназията г-жа инж. Мария Герчева-Антова изказа своята благодарност към учителите подготвили урока г-жа В. Димитрова и г-жа Р. Василева и към учениците за активното им участие по темата.

Четирима ученици от ПГОТ „Св. Иван Рилски” гр. Перник са одобрени да получават стипендии по 30 евро месечно по проект „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ BU222.

СЕДМИЦА НА МЕКСИКАНСКАТА КУХНЯ В ПЕРНИК
От 13 до 17 февруари в учебния корпус на ПГОТ „Св. Иван Рилски” в Перник ще се проведе Седмица на мексиканската кухня. Това е съвместен проект  на гимназията и „Приморско клуб” ЕООД, които са партньори в провеждането на летни производствени практики и дуално обучение на учениците. Основната цел на кулинарната изява е надграждането на знания и развиване на професионалните умения на бъдещите майстори на кухнята.
Обучението ще води шеф готвач Луис Монтеро от Мексико. В него ще вземат участие 15 ученици, както и техните учители, които накрая ще получат сертификати за успешно завършен теоретически и практически  курс на тема „Мексиканска кухня”. Те ще се потопят в специфичния аромат на традиционните мексикански ястия, някои от които вече са популярни и в българските ресторанти.

Седмицата ще приключи в петък с кулинарна изложба и дегустация на приготвеното от учениците на шеф Луис Монтеро. Домакините от ПГОТ „Св. Иван Рилски” и „Приморско клуб” обещават гастрономически изкушения и дипломатическо присъствие.

 От 5 – 7 февруари 2017 г., в гр.Сандански се проведе
ПЪРВА СПАРТАКИАДА НА ДИРЕКТОРИТЕ ОТ СРСНПБ 
в следните категории:
ТЕНИС НА МАСА – мъже и жени
ШАХМАТ – смесено
ПЛУВАНЕ – мъже и жени
ТАБЛА – смесено
СПОРТНА СТРЕЛБА – мъже и жени
Директорът на Професионална гимназия по облекло и туризъм
„Свети Иван Рилски“- град Перник инж. Мария Герчева-Антова
завоюва Първо място  по ТЕНИС НА МАСА за жени.
ЧЕСТИТО!

 Hа 04.02.2017 година /събота/ приключи общинският етап от волейболната надпревара при юношите възрастова група 11-12 клас,включен в програмата на Ученически игри – учебна 2016/2017 година.

Представителният отбор на Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“- град Перник с водач  учителят  по физическо възпитание и спорт Емил Стоилов започна състезанието с победа с резултат 2-0 гейма срещу отбора на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, но на полуфинала отстъпи със същият резултат пред бъдещият първенец и безспорен фаворит в турнира – отбора на

ГПЧЕ „Симеон Радев“.

Похвала за нашите ученици включени в отбора:Стивън Юлианов -11б клас- капитан на отбора, Алберто Росенов- 11б клас, Алекс Росенов -11б клас, Даниел Петров-11б клас, Александър Кирилов -10б клас, Виктор Божидаров -10б клас, Крис Красимиров -9а клас и Росен Кънчев -9а клас.
Браво на нашите момчета за положените усилия в турнира и пожелание за бъдещи по-големи успехи!

На 4.02.2017г. се състояха преговори между учебна компания на Джуниър Ачийвмънт България – BIOCLASS OOД  с директора на ПГОТ „Св. Иван Рилски“- гр. Перник инж. Мария Герчева-Антова за сключване на договор за наем и използване на оборудване .

ПГОТ Перник получи начален капитал по проект на евродепутата Владимир Уручев
Директорът на ПГОТ „Св. Иван Риски“- гр. Перник инж. Мария Герчева-Антова и г-жа Десислава Александрова присъстваха на работна среща
по проект „Предприемачи на бъдещето“, където ръководителят на учебната компания г-жа Десислава Александрова получи таблет и начален капитал за работата по проекта.Това е съвместен проект на евродепутата Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт – България и е в подкрепа на младежкото предприемачество, който вече стартира в 5 града на страната – Враца, Видин, Монтана, Перник и Смолян.
Целта на „Предприемачи на бъдещето“ е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това ще се случи чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA – България и офисите на евродепутата Владимир Уручев.

След обучението този уикенд, всички включили се учители ще бъдат поканени да водят свои ученици в създаването и управлението на учебна фирма, по модела на JA. Предстоят работилница и креативен лагер, работа с ментори, регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.

Днес 31 януари 2017г. г-жа Мария Герчева-Антова връчи сертификати на
Джуниър Ачийвмънт България
на Галина Теменугова, Тодор Йорданов и Емилиян Николаев ученици от 11б клас за познания по социални иновации.

СУРВА 2017

Коледно тържество и благотворителен базар организираха
участниците от 9-ти до 12-ти клас в различните клубове по интереси по проект „Твоят час“ в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник.
Събитието имаше състезателен характер, с благотворителна цел. Участниците от клубовете бяха изработили обредни коледни ястия, сурвачки, коледни картички, различни видове сувенири и модна коледна колекция. С тази изява възпитаниците на гимназията дават своя принос за „Българската Коледа“ и в последния учебен ден преди ваканцията отварят сърцата и душите си за добри дела.
                Всеки клас бе подредил празнична трапеза от традиционни коледни ястия, които бяха оценени от жури с председател директора на  гимназията инж. Мария Герчева.
Първа награда за най- добре украсена коледна маса – еднодневна екскурзия, спечели 11б клас.
Второто място и награда футболна топка грабна 12а клас, а третото място си поделиха 9в и 11г клас. За тях наградата беше коледен календар.
                Благотворителният базар бе съпроводен и с творчески изяви на учениците от клуб „Български народни хора и танци“ , които се представиха на музикалния подиум с атрактивни изпълнения. Овациите обраха Борислава и Мелани от 9б клас.
Дядо Коледа и Снежанка раздадоха награди на най-остроумните отговори в импровизираната викторина.  Празничният купон продължи с народни танци и веселие, в които се включиха както учениците и педагозите от ПГОТ, така и гостите от ПГЕМП „Христо Ботев“.
От благотворителния базар бяха събрани общо 510 лева, които гимназията ще преведе по сметката на  „Българската Коледа“.
Госпожа Герчева раздаде и награди за най-добре украсена и поддържана класна стая.
Първа награда – еднодневна екскурзия, за втора поредна година спечели 11г клас.
Второ място и награда футболна топка отиват при 10б клас, а третото място и поощрителна награда получи 9а клас.
По инициатива на ученическия съвет бяха събрани и 123 лева, които ще бъдат преведени по сметката на малкия Мони от Перник, който се нуждае от спешна операция в Германия, за да живее пълноценно.
Тържеството бе закрито от Директора на гимназията с пожелания за повече доброта, мир и любов в семейството и обществото.
На 23.12.2016 /петък/  от  10часа във физкултурния салон на ПГОТ „Свети Иван Рилски“  ще се проведе  КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР НА КУЛИНАРНИ ИЗДЕЛИЯ С  ЦЕЛ  НАБИРАНЕ  И ДАРЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА.
Каним всички наши приятели и последователи, родители на настоящи и бивши наши възпитаници на благотворителния базар.
ОЧАКВАТ ВИ МНОГО ИЗНЕНАДИ, НАГРАДИ И ВЕСЕЛИЕ!
На официална церемония на 16 декември 2016г. в град София бяха отличени най-активните  училища  в България, включили се в Европейския ден на спорта в училище.
ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – гр.Перник е сред училищата получили Специална награда от 200 лева за закупуване на  спортни принадлежности.

Благодарим на всички ученици и учители, които се включиха в Европейския ден на спорта.

be-active

По повод на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ – град Перник организира и проведе на 14.12.2016година /сряда/, състезание по тенис на маса за ученици от 9 до 12 клас.
При ученичките на първо място се класира Анелия Теофилова Теофилова от 11б клас, а второто място остана за Стефани Антонова Димитрова от 11б клас.
При учениците след оспорвана борба победител е Светослав Венциславов Николов от 10б клас, на второ място се класира Лъчезар Николаев Лазаров от 10б клас, а третото място бе заето от Георги Йорданов Стефанов от 11в клас.
Поздравления за победителите!
От месец декември  2016 година в
ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник функционира Учебна компания „Био клас “ ООД по програма на Джуниър Ачийвмънт България „Учебна компания“.
Предметът на дейност на Учебна компания „Био клас “ ООД е производство и реализация на закуски без подобрители, консерванти и без набухватели.
Днес 7.12.2016г. учениците от  „Био клас “ ООД проведоха първата си продажба на закуски сред ученици, учители и служители от ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник и се поздравиха за успешното начало с продажбата на всички продукти.
На 03.12.2016г. в ОДК-Перник се проведе общинският етап на Ученически игри-учебна 2016/2017г. по шахмат за ученици възрастова група 8-10 клас. Представителният отбор на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник в състав: Евелин Емилова Първанова-10 б клас, Борис Бориславов Иванов-10 б клас, Цветелин Емануилов Бонин-9 а клас, Виктор Ивайлов Стоянов-9 а клас, Крис Красимиров Любомиров-9 а клас ,водени от учителя си по физическо възпитание и спорт Емил Стоилов се класираха на трето място и спечелиха бронзовите медали от състезанието. За най-бърза победа в 4 хода беше отличена нашата представителка Евелин Емилова Първанова. На първо място в състезанието се класира отборът на ПМГ“Христо Смирненски“, а второто място зае отборът на ПГ по икономика.
Браво на нашите умни ученици-шахматисти!
НАЙ-АКТИВНИТЕ УЧИЛИЩА, УЧАСТНИЦИ В ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ 2016
За втора поредна година BG Бъди активен координира Европейски ден на спорта в училище. На 30.09.2016 година в над 320 учебни заведения в цяла България бяха организирани множество различни събития с участието на над 55 000 ученици и близо 6 000 преподаватели и родители. Резултатите ни подреждат на второ място в Европа, след създателите на инициативата – Унгарската федерация по училищен спорт, които организират събитието вече 10 години.
Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ гр. Перник получава Специална награда от 200 лева.
Наградата е за това, че за първи път се включват в инициативата, но заедно с изпълнение на заложените критерии за участие  са привлекли и партньори в отбелязване на инициативата.

http://www.bgbeactive.org/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80/

Днес 23 ноември 2016 година директорът на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник
инж. Мария Герчева-Антова връчи грамоти и награди на ученици от гимназията в следните категории:
Есета посветени на Деня на толерантността 16 ноември
І място – Грамота и флаш памет печели Любомира Любенова от 12в клас
 p1090991 p1090986
ІІ място  – Грамота и флаш памет печели Петя Георгиева от 10 а клас
p1090993
ІІІ място – Грамота и флаш памет печели Анна-Мария Димитрова от 10а клас
  p1090997 p1090999
Джуниър Ачийвмънт България
Грамота за участие като учител „Мениджър за един ден“ на Габриела Петрова от 11б клас
p1100014 p1100018

Национално състезание за начинаещи по Киоко шин кан в гр. Шумен

ІІІ място – награда книга с рецепти – Димитър Стоянов 9в клас

1 2p1100005p1100004p1100008
20 ноември-
Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Във връзка с този ден, през месец ноември 2016г. в   ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник се проведоха беседи в часа на класа, по теми: „Избор на безопасни маршрути за придвижване“, “ Опасности в пътното движение, които застрашават живота и здравето на учениците“, “ Предпазване на децата и учениците- пешеходци от ПТП.“
Бе проведен и извънреден час на 18.11.2016 във всички класове за възпоменание на жертвите от ПТП.
Учениците бяха запознати с опасните места в района на училището.

p1090973 p1090974 p1090975 p1090976 p1090977 p1090978

Изготвени бяха и табла със снимков материал и информация по темата.

p1090980

Уважаеми родители,
на 22.11 2016г. от 17.30 часа в учителската стая на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник ще се проведе събрание на родителите във връзка с избор на членове на ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ към училището.
Информация за дейността на обществения съвет, можете да намерите в сайта на училището – раздел документи – „Процедура за създаване, устройство и дейността на обществения съвет към ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник „
16.11.2016г.
136 години от рождението на великия Йордан Йовков

Писателят е роден на 9 ноември през 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските години в родното си място Жеравна. Там, както и в Котел получава основното си образование, а завършва гимназия в София.

„Винаги съм склонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто“– това казва Йовков. Същият, който прекарва почти целият си съзнателен живот на фронта или пишейки за него като военен кореспондент.
jordan-jovkov

Цитати от Йордан Йовков:

„Мъдрец наистина беше Сали Яшар, много нещо беше видял, много нещо беше преживял, но едно беше ясно за него: с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго — любовта между хората“ – Из разказа „Песнта на колелетата”

„Кой хвърля брат против брата и син против баща? Защо доброто го няма, а злото се шири? Да те подгони мечка, ще срещнеш вълк, да избягаш от оса – змия ще те ухапе. Няма милост, няма блага дума, няма почит. Защо, господи? Защо?“ – Из разказа „Вълкадин говори с бога“

За трета поредна година бе проведен конкурс за фотография на тема: „Най-усмихнат клас на България-2016“ на община Бургас. В конкурса се включиха учениците от 9а клас, които получиха грамота за участие.

9a%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b0

По повод деня на отворени врати на съдебната палата в гр. Перник, ученикът Цветелин Бонин от 9а клас получи грамота за участие в конкурс за ученическо есе на тема: „Дават ли ни законите свобода?“
p1090963 ece
По повод на предстоящият Ден на народните будители – 1 ноември, на 27.10.2016г. в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник се проведе състезание по шахмат за ученици от 9 до 12 клас.
Състезанието беше открито от инж.Елка Иванова-ЗДУД в ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник и Емил Стоилов-учител по физическо възпитание и спорт в ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник.
След близо двучасовият шахматен маратон и оспорвани двубои крайното класиране придоби следният вид:
При ученичките победителка е Евелин Емилова Първанова от 10 б клас, а на второ място се класира Ивалина Йорданова Василкова от 11 а клас.
При учениците на първо място се класира Борис Бориславов Иванов от 10 б клас, второто място заслужи Виктор Русланов Кирилов от 9 а клас, третото място е за Тодор Юлианов Тодоров от 11 б клас, а на четвърто място се класира Цветелин Емануилов Бонин от 9 а клас.
Поздравления за победителите и за всички участници в шахматното състезание!
На 25.10.2016 от 17.00 часа в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – гр. Перник на ул. „Силистра“ №10 ще се проведе ОБЩА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА

от ръководството

Здравословни храни от традиционната българска кухня показаха днес 18 октомври 2016г. в кулинарна изложба възпитаниците на ПГОТ „Св. Иван Рилски”. Поводът бе Световния ден на прехраната – 16-ти октомври, както и празникът на училището,чиито патрон е закрилникът на Перник и България Свети Иван Рилски.
Инициативата „Изложение на здравословните храни” бе съвместна с Регионалната здравна инспекция, Общинския младежки съвет и Професионалната гимназия.Тя се финансира от общината и е част от Общинския годишен план за младежите през 2016 г.
Масите бяха отрупани със здравословни вкусотии като пълнена тиква с ябълки, сушени плодове и орехи, постни сърми, качамак, хапки от плодове, сиренца с подправки, картофени кюфтенца, витаминозни салати с червено цвекло, боб и много други здравословни ястия.
Директорът на РЗИ Д-р Григорова припомни, че Световният ден на прехраната се отбелязва от 1945г. , а България се пресъединява към инициативата през 2006г. Близо 1 милиард души на планетата страдат от недохранване, а 5 милиона деца растат в бедност, лишени от достатъчно храна. Единадесетокласничката Елизабет пък припомни какво е здравословно хранене и от какво значение е използването на качествени продукти.
Младите хора, дошли на изложението, имаха възможност да дегустират вкусните храни, но и да видят филм за проблемите с глада на планетата и огромните количества храна, които се изхвърлят. Ястията на майсторите готвачи от гимназията опитаха и гостите от Агенцията по храните, Директорът на БЧК – Наташа Минева, г-жа Росица Симеонова от РУО и от Общината.
ДЕН НА ПРЕХРАНАТА
По повод на предстоящият патронен празник на ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник- на 18.10.2016г. от 14.00часа на спортната площадка се състояха следните спортни прояви:
1.Отборът на 9а клас в състав:Росен Маринов-капитан,Алекс Емилов,Росен Петров,Виктор Стоянов,Петя Петрова и Крис Красимиров бяха най-добри на волейболното игрище.
2.При футболистите се състоя приятелска футболна среща между отборите на ПГОТ“Свети Иван Рилски“ и ПГЕМП“Христо Ботев“,като срещата завърши при резултат 4-4.
Поздравления за всички участници в спортните прояви!
001 002
Националната седмица на четенето в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – от 10.10.2016 до 14.10.2016.
http://perniktoday.net/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-260-%D1%83%D1%87…/
С масов ентусиазъм учениците и учителите от ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – гр. Перник се включиха в европейския ден на спорта 30.09.2016г.
Специални гости на празника бяха областният управител д-р Александър Александров, зам. кметът на Община Перник – Йордан Павлов, както и главния секретар на областната администрация Цветана Пиралкова. Празникът бе открит от директора на гимназията инж. Мария Герчева, която пожела на учениците да бъдат верни на олимпийския девиз “ Здрав дух в здраво тяло“, да оставят за няколко часа компютрите и таблетите и да влязат в ритъма на спортните занимания, които дават сила не само на тялото, но и на ума. Спортните изяви бяха в три дисциплини: футбол, волейбол и и тенис на маса, като отборите бяха представени от ученици облечени с новите униформи за всяка от изучаваните професии. С огромен интерес бяха посрещнати хип-хоп танците представени от самодейна ученическа група, както и демонстрация на боксови умения от единадесетокласници. Едни от най-атрактивните народни хора, характерни за региона накараха да се хванат на дълго хоро ученици и учители.
Европейският ден на спорта в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – гр. Перник завърши с награди за най-активните. Специално жури от ученици награди с гривни и значки с логото на Be active най- активните ученици, а директорът връчи грамоти на отборите и участниците.
По повод 150 годишния юбилей на ОУ „Христо Ботев“ – с. Гълъбник, на 28.09.2016г. ученици от ПГОТ „Св. Иван Рилски“  и техните учители организираха обслужването на коктейл по повод празника.
%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0
Вкусна домашна баница приготвиха самички нашите приятели-доброволци от АртАреа Иван (Испания) и Аниес (Франция), както и Мария (България, АКСЕЛС)! Демонстрационният уъркшоп бе част от съвместната инициатива на АКСЕЛС, АртАреа и ПГОТ „Свети Иван Рилски“ в Перник (любезни домакини на събитието)  за популяризиране на Европейската доброволческа служба и възможностите, който предоставя за младежите програма Еразъм+. С голямо любопитство и смелост младежите се включиха собственоръчно в приготвянето на тутманик, класическа домашна баница (при която корите се въртят във въздуха, за да се разтеглят) и теглена баница. Техните учители Емил, Борислава, Цвети и Любомира демонстрираха майсторски умения в правенето на баница и обучението на гостите, като в „тънкостите“ на изтеглянето на тънки кори се включи и тяхната преподавателка г-жа Росица Атанасова. Разбира се, имаше и много забавни моменти и смях при „сухите тренировки“ с въртенето на мокра кърпа над главите, в които участваха и ученици от публиката, които демонстрираха автентични техники, научени от техните баби, и заслужиха аплодисментите на всички присъстващи.
Докато баниците и тутманика се опекат, всички присъстващи участваха в кратко представяне на програма Еразъм+ и ЕДС. Накрая учениците от ПГОТ се престрашиха и започнаха да задават въпроси на Иван и Аниес за техния личен опит като доброволци.  Директорът на ПГОТ г-жа Мария Герчева изненада всички, като награди със специални сертификати участниците в направата на кулинарните вкусотии. Е, накрая изядохме с вдъхновение вкусните баници и тутманика.
Отново благодаря за хубавия празник, който се получи!
27,09,2016г.
Лили Георгиева
 
С нов училищен химн бе открита учебната 2016/2017 година в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник. Автор на текста на химна е поетесата Катерина Кирянова, а на музиката и аранжимента – Серафим Попниколов. Музикалната творба е подарък на училището от директора инж. Мария Герчева-Антова, по чиято лична молба е създадена. Химнът бе представен официално на първия учебен ден пред цялата гимназия и ще звучи на всички училищни тържества и публични изяви.
Тази година училищния праг прекрачиха учениците от 9б клас на първата по рода си паралелка по проект „Домино“, специалност „Производство „, които ще се обучава по съвременна дуална система, съчетаваща теоретични знания с практически умения придобити в реална работна среда. Още 26 ученици от новопостъпилите ще се обучават в две специалности в 9в клас. Половината от тях са предпочели специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“ , а останалите – „Производство на сладкарски изделия“.
Гости в тържествения ден бяха: Полина Златарска – експерт „Връзки с бизнеса“от Швейцарското посолство на проект „Домино“ към МОН, инж. Росица Симеонова – старши експерт по професионално образование към РУО Перник и Анелия Славова – главен експерт „Образование и култура“ в Община Перник. Бяха прочетени приветствия от министъра на образованието и науката Миглена Кунева, кмета на Общитна Перник д-р Вяра Церовска и  от началника на РУО Перник – Ваня Коконова.
Поздравителни адреси бяха получени от народните представители: Милена Дамянова-председател на комисията по образование и наука в Народното събрание, Ирена Соколова и д-р Валентин Павлов, областния управител д-р Александър Александров, Росица Симеонова – старши експерт по професионално образование към РУО Перник както и от Военно окръжие и Ученически общежития.
Директорът на гимназията инж. Мария Герчева-Антова приветства всички присъстващи с добре дошли, като им пожела здраве, бодрост и сили за да е спорна новата учебна година.
ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА
УЧЕБНАТА 2016 / 2017 ГОДИНА
ЩЕ БЪДЕ В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО на ул. СИЛИСТРА №10 на
15.09.2016г. от 11ч.
ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ В ГИМНАЗИЯТА В 10.45 ч.
Почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец – покровителят на българския народ