AРХИВ НА НОВИНИ 2014

РЪКОВОДСТВОТО НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр.ПЕРНИК ПОЖЕЛАВА НА ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ , НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ, БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА, МИРНА, ЩАСТЛИВА И МНОГО УСПЕШНА 2015г.
Днес 22.12.2014 в ПГОТ „Св.Иван Рилски“- гр. Перник се проведе коледното, предновогодишно празненство. Много смях и веселие изпълниха коридорите на гимназията. Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата бяха подготвили подаръци за най-добре представилите се ученици в конкурсите за най-добре украсена класна стая и най-красива коледна картичка.
На І място в конкурса за най-красива коледна картичка се класира Санела Нурческа от 12б клас. Второто място бе заето от колективната картичка на 10а клас, а третото масто зае Борислав Иванов от 9в клас. В конкурса за най-добре украсена класна стая призовото място беше заето от учениците от 9г клас, с класен ръководител г-жа Росица Атанасова, следвани от 8б и 9в клас.
Директорът на гимназията г-жа Мария Герчева-Антова награди учениците и пожела на всички наши настоящи, бивши и бъдещи възпитаници, много здраве, топлина в душите и сбъдване на мечтите.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА 2015 ГОДИНА!
На 20 декември 2013 г., по време на своята 68-ма сесия, Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) провъзгласи 2015 г. за Международна година на светлината и светлинно-базирани технологии (IYL 2015).
Чрез обявяване на Международната година на светлината вниманието на световната общественост се фокусира върху темата за светлината в науката и нейните приложения. ООН е признала важността на светлинно-базираните технологии за насърчаване на устойчивото развитие чрез решения на глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, селското стопанство и здравеопазването. Светлината играе жизнено важна роля в нашето ежедневие през 21 век, като направи революция в медицината, лежи в основата на международната комуникация чрез интернет и е от съществено значение за културните, икономическите и политически връзки на глобалното общество.
Учениците от Ха клас на ПГОТ „Св. Иван Рилски” гр.Перник Даниела Василева и Елеонора Лазарова представиха своето виждане за приложението на светлината.
P1070379 P1070381 P1070382 P1070383
Центърът за развитие на човешките ресурси проведе годишната си кампания по награждаване на най-добрите проекти приключили през 2014г.
Със сертификати за качество и признание за постигнатите добри резултати, бяха наградени РИО Перник в лицето на г-жа Ваня Коконова и г-жа Мария Герчева Антова – директор на ПГОТ „Свети Иван Рилски“-гр. Перник, за съвместната им работа по проект „КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – ПРОФЕСИОНАЛНО ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ“ ПО ПРОГРАМА КОМЕНСКИ-РЕГИОНАЛНО ПАРТНЬОРСТВО.
Наградите бяха връчени от Ваня Кастрева – заместник министър на образованието и Лора Кларсън – директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.
1 2 3
Днес 18 декември 2014 година, областният управител на гр.Перник г-жа Ирена Соколова организира коледно тържество. На него бяха поканени над 200 бизнесмени от област Перник, сред които и 6-те кмета на общини от област Перник, г-жа Вяра Церовска – народен представител от партия Герб, г-жа Димитрина Лазова – изпълнителен директор на фирма „Блупойнт“ и други видни бизнесмени от региона.
Госпожа Ирена Соколова благодари на всички участници от ПГОТ „Свети Иван Рилски“ за перфектно организирания и проведен кетъринг.

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници в ПГОТ „Свети Иван Рилски“- град Перник на 16.12.2014 година се проведе Турнир по шахмат за ученици 8,9 и 10клас /момчета и момичета/ и Турнир по тенис на маса за ученици 8,9 и 10клас /момчета и момичета/. Победители в турнира по шахмат са: момчета – Борис Бориславов Иванов от 8 б клас, а при момичетата е Евелин Емилова Първанова от 8 б клас. Победители в турнира по тенис на маса: момчета – Антон Викторов Атанасов от 8 б клас , а при момичетата победителка е Даниела Севделинова Василева от 10а клас. На победителите бяха връчени грамоти и награди от помощник-директора г-жа Елка Иванова и от учителя им по физическо възпитание и спорт г-н Емил Стоилов.

Днес 18.11.2014г. в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ се проведе обучение на педагогическия персонал на тема:
„ДЕСТРУКТИВНО ПОВЕДЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ – ДИАГНОСТИКА, ПЕДАГОГИЧЕСКО И ПСИХОЛОГИЧЕСКО КОНСУЛТИРАНЕ“.
Лектор на семинара отново бе доц. д-р Пепа Митева. Бяха разгледани различни техники за откриване на деструктивните поведения в учениците, диагностични инструменти за измерване на деструктивното поведение.
С резолюция на Общото събрание на ООН от 2005 година, всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През настоящата 2014 година този ден е 16 ноември.
Информаця за проведени училищни инициативи и изяви във връзка с изпълнение на решенията на ДОККПБДП и отбелязване на световния ден за възпоменание за жертвите от ПТП в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – гр.Перник
Достъпът до съвременни информационни технологии на учениците е неразделна част от достъпа до образование. Електронизацията на учебния процес е неотменим елемент на модерното училище. Навлизането на ИКТ в училище оптимизира процеса на обучение и повишава неговата ефективност.
Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник за втора поредна година спечели проект за оборудване на още една компютърна зала с терминални решения по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В УЧИЛИЩЕ“.
Оборудвахме и още една зала с компютри за нуждите на хотелиерите и ресторантьорите в Учебния корпус.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ! nb
Отиде си от нас невероятния приятел, колежката, която внасяше уют и настроение в нашия общ дом – гимназията. Нейната усмивка, чар и себеотдаденост останаха завинаги в класните стаи.
Без нея нашето училище е пусто и тъжно. Сбогом Ели! Нека отгоре твоята усмивка изгрява в студените дни! От колегите от ПГOT „св. Иван Рилски“

 

ПГОТ „Свети Иван Рилски“ почете своя патрон и закрилник на Перник
С конкурс за написване на есе на тема:“Свети Иван Рилски – духовен закрилник на Перник и на българския народ“ , отбелязаха патронния си празник възпитаниците на ПГОТ. В конкурса взеха дейно участие ученици отвсички класове на гимназията, а шест от творбите бяха удостоени с награди.
Първо място бе присъдено на Кати Василева от 11б клас, второ на Кристина Спасова от 12в, а трето на Инeс Хаджиева от 9а. Трима участници в конкурса получиха и поощрителни награди.
Грамотите на призьорите бяха връчени официално от директора на гимназията инж.Мария Герчева-Антова с пожелание творческите заложби на ученицитете да се развиват и в бъдеще, за да се множат успехите, както на училището , така и в личния професионален път на бъдещите зрелостници.
Гимназията взе активно участие в тържествата за деня на града, които съвпаднаха с патронния празник в неделя -19 октомври.
Традиционно представителна част от ученици и учители, положиха венец на паметника на своя патрон пред Двореца на културата и бяха основна част от празничното дефиле, предхождащо официалната делегация.
1DSC_0880 2
ЕСЕТАТА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТ В РАЗДЕЛА: „УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО“
Днес 16.Х.2014 година/четвъртък/ от 14.00 часа на спортната площадка на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник се състоя финалната среща между отборите на 10а клас и 10в клас от програмата на вътрешното първенство по футбол за ученици 8,9 и 10 класове, по случай предстоящия патронен празник на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник на 19.10.2014 година. На фона на проливния дъжд, двата отбора изиграха един мъжки двубой, в който отбора на 10в клас победи с внушителния резултат 7-2, като с 4 гола се отличи Денис Кирилов. Състав на победителите от 10в клас: Чавдар Атанасов-капитан, Денис Кирилов, Атанас Атанасов, Васил Богомилов, Веселин Малинов и Владислав Николов. Наградата за победителите осигури фирма „Лора 09 ЕООД“ – град Перник , за което сърдечно благодарим !!!
НА 14 ОКТОМВРИ 2014г. от 17.30часа В ПГОТ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ГРАД ПЕРНИК ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОБЩА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА.
от РЪКОВОДСТВОТО
Над 90 хотелиери, ресторантьори, готвачи и сладкари прекрачиха прага на
ПГОТ „Св. Иван Рилски“- гр. Перник
Те ще се обучават в четири паралелки по специалностите „Организация на хотелиерството“, „Кетъринг“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и „Производство на сладкарски изделия“ . С добре дошли се обърна към гимназистите директорът на училището инж. Мария Герчева-Антова и пожелания за спокойна и ползотворна учебна година.
Класните ръководители се бяха погрижили новопостъпилите ученици в гимназията да се почувстват като у дома си.
В уютна обстановка г-жа Светлана Богомилова посрещна своите ученици от специалност „Кетъринг“ , г-жа Надежда Игнатова – учениците от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, г-жа Росица Атанасова – бъдещите сладкари от специалност „Производство на сладкарски изделия“ и
г-н Емил Стоилов – учениците от специалност „Организация на хотелиерството“.
ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2014/2015 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО на ул. СИЛИСТРА №10 на 15.09.2014г. от 11ч.
ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ В ГИМНАЗИЯТА В 10.45 ч.
ОТ РЪКОВОДСТВОТО
Днес 09.09.2014г. началникът на РИО Перник г-жа Ваня Коконова посети ПГОТ „Св. Иван Рилски“-гр Перник, за да връчи заповедта на МОН на новия директор на гимназията г-жа инж. Мария Герчева-Антова.
ВЕСЕЛО И БЕЗГРИЖНО ЛЯТО НА ВСИЧКИ НАШИ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ВЪЗПИТАНИЦИ.
По повод 85 години от обявяването на на Перник за град и инициативата – ритуално отбелязване на годишнината, днес 26 юни 2014г. в двора на гимназията съвместно с Професионалната гимназия по енергетика и минна промишленост бе издигнат националния флаг на Бъгария. Гост на ритуала беше зам. кмета на гр. Перник г-н Петър Първанов, който прочете приветствие от името на кмета на община Перник и връчи на двамата директори знамето на Перник и книгата на Антон Дончев „Трите живота на Кракра“. Господин В. Варадинов прочете стихотворението на Христо Крапер „ПЕРНИК – МОЯТ“.
На 24 юни 2014г. в ПГОТ „Св.Иван Рилски“ – гр. Перник се състоя официално откриване на Еврокоридор. Учениците от клуб Евроклуб с ръководител инж. Мария Герчева, подготвиха викторина за учениците от 9 и 10 клас, която включваше въпроси за страните членки, историята и символите на ЕС. Участниците във викторината получиха предметни награди и различни лакомства.

54 55 56

ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015г.
НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“- гр. ПЕРНИК
Утвърден със Заповед № РД-04-080/24.03.2014г.

ПРИЕМ СЛЕД 7 КЛАС:

1. СПЕЦИАЛНОСТ: ОРГАНИЗАЦИЯ НА ХОТЕЛИЕРСТВОТО

ПРОФЕСИЯ: ХОТЕЛИЕР

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 5 години

2. СПЕЦИАЛНОСТ: КЕТЪРИНГ

ПРОФЕСИЯ: РЕСТОРАНТЬОР

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 5 години

3. СПЕЦИАЛНОСТ: ПРОИЗВОДСТВО И ОБСЛУЖВАНЕ В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

ПРОФЕСИЯ: РЕСТОРАНТЬОР

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 5 години

ПРИЕМ СЛЕД 8 КЛАС:

1. СПЕЦИАЛНОСТ: ПРОИЗВОДСТВО НА КУЛИНАРНИ ИЗДЕЛИЯ И НАПИТКИ

ПРОФЕСИЯ: ГОТВАЧ
СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 4 години

2. СПЕЦИАЛНОСТ: ПРОИЗВОДСТВО НА СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ

ПРОФЕСИЯ: ХЛЕБАР- СЛАДКАР

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 4 години

3. СПЕЦИАЛНОСТ: КОНСТРУИРАНЕ, МОДЕЛИРАНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ОБЛЕКЛО ОТ ТЕКСТИЛ

ПРОФЕСИЯ: МОДЕЛИЕР-ТЕХНОЛОГ НА ОБЛЕКЛОТО

СРОК НА ОБУЧЕНИЕ – 4 години

Антон Касабов направи изненада за бала на абитуриентка от ПГОТ
http://novatv.bg/accents/view/2659/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

По случай Денят на българския спорт – 17 май 2014 г. на площад „Кракра“ в град Перник се проведоха масови ученически състезания по различни видове спорт. ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник се включи в спортния празник с представителен отбор в лекоатлетическата щафета за ученици 8 клас/момчета и момичета/, водени от учителя си по физическо възпитание и спорт Емил Стоилов, като отбора се класира на 5-то място. За принос и развитие на спорта в град Перник – на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник беше връчена грамота от г-н Петър Първанов, зам.кмет на Община Перник ! ЧЕСТИТО

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК ДНЕС 15 май 2014г. ИЗПРАТИ ПРАЗНИЧНО АБИТУРИЕНТИТЕ СИ ОТ ВИПУСК 2014. По традиция бе връчна награда на ОТЛИЧНИКА НА ВИПУСКА – Станислав Павлов от 12а клас-ръчен часовник. ГРАМОТИ ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ СЪСТЕЗАНИЯ ПОЛУЧИХА И ДРУГИ ЗРЕЛОСТНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА.ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК ДНЕС ИЗПРАТИ ПРАЗНИЧНО АБИТУРИЕНТИТЕ СИ ОТ ВИПУСК 2014. По традиция бе връчна награда на ОТЛИЧНИКА НА ВИПУСКА – Станислав Павлов от 12а клас-ръчен часовник. ГРАМОТИ ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ СЪСТЕЗАНИЯ ПОЛУЧИХА И ДРУГИ ЗРЕЛОСТНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА.
КОЛЕКТИВЪТ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК КАНИ СВОИТЕ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ УЧЕНИЦИ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2014
НА 15 МАЙ ОТ 11 ЧАСА В ДВОРА НА ГИМНАЗИЯТА НА ул.“СИЛИСТРА“ №10.
НА 10 МАЙ 2014г.
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ , РИО ПЕРНИК И гр. ЛАМИЯ – ГЪРЦИЯ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОГРАМА НА ПРОЕКТ „КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – ПРОФЕСИОНАЛНО ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ“ ПО ПРОГРАМА КОМЕНСКИ-РЕГИОНАЛНО ПАРТНЬОРСТВО.

26.04.2014г. – ЦАРИ МАЛИ ГРАД И САПАРЕВА БАНЯ
ЕКСКУРЗИЯ ПО ПРОЕКТ „УСПЕХ“
Днес, 23.04.2014г. се поведе ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА на професионалните гимназии от област Перник по проект УСПЕХ под мотото: „Живей здравословно“. Изявата включваше футболен мач между сборни отбори от ученици на професионалните гимназии и танцувално – музикално шоу. От ПГОТ „Св. Иван Рилски“ участваха ученици от клуб „Футбол“ с ръководител Емил Стоилов. Изявата се проведе на територията на ПГТС „Арх.Й.Миланов“.
НЕКА ЗАПАЛЕНИТЕ СВЕЩИ ВЪВ ВЕЛИКДЕНСКАТА НОЩ ОСВЕТЯТ ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НИ И ПЛАМЪКЪТ НА ДОБРОТАТА ИЗПЪЛНИ ЖИВОТА НИ!
СЪС ЗАПОВЕД № РД-04-080/24.03.2014Г.
Е УТВЪРДЕН ПРИЕМЪТ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015Г.
НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ
„СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“- ГР. ПЕРНИК
СПЕЦИАЛНОСТИТЕ И ПРОФЕСИИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В РАЗДЕЛА ЗА УЧЕНИЦИТЕПРИЕМ 2014/2015
На 12 април 2014 г. ученици от клубовете по проект Успех в ПГОТ „Св.Иван Рилски“ посетиха Рупите и гр.Сандански.
На 27 март 2014г. възпитаници на ПГОТ „Свети Иван Рилски“- гр. Перник взеха участие в подготовката, организирането и обслужването на коктейл в ПГТС „арх. Йордан Миланов“ по проект “Академия за Европейско гражданство” – 2013 – 2015г.
На 01.03.2014 година /събота/ от 10.30 часа на стадион „Металург“ в квартал Изток се проведе общинското ученическо състезание по Лека атлетика. Представителните отбори на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – град Перник – възрастова група 8 -10 клас /юноши и девойки/, водени от учителя си по физическо възпитание и спорт – Емил Стоилов се класираха на престижните втори места след оспорвана борба . БРАВО!!!
Вече са ясни и победителите от литературния конкурс за есе посветен на Националния празник на Република България 3 март.
В категорията VIII – XII клас Станислав Валентинов Павлов от XII клас с тема: „Трети март – денят на паметта” СЕ КЛАСИРА НА ПОЧЕТНОТО ПЪРВО МЯСТО.
НА ТРЕТО МЯСТО се класира ученичката от IX клас Елеонора Лазарова с тема: „България е жива и тя живее в мен”.
Награждаването на класираните ученици ще бъде пред ОК „Дворец на културата“ на Трети март, след тържественото вдигане на знамето на България от 11.10 часа.
Във връзка с реализирането на инициативата на областния управител на област Перник, посветена на Националния празник на Република България – 3 март Ръководството на ПГОТ „Свети Иван Рилски” приветства постиженията на учениците на проведените училищни конкурси.
Първо място:
Станислав Валентинов Павлов- 12а клас
Второ място:
Диляна Суат Басооглу- 9а клас
Трето място:
Тодор Юлианов Йорданов – 8б клас
Инес Мартинова Хаджиева – 8а клас
Четвърто място:
Елеонора Илиева Лазарова – 9а клас
Училищен конкурс за рисунка:
Първо място:
Санела Моамедова Нурченска – 11б клас
Училищен конкурс за най-добра презентация:
Първо място
Емилия Методиева – 9в клас
Второ място
София Кирилова – 12а клас
Училищно състезание по тенис на маса:
Първо място за ученици 8-10 клас
Филип Маринов Евлогиев – 9б клас
Първо място за ученици 11-12 клас
Калин Пламенов Иванов – 11г клас
Второ място за ученици 11-12 клас
Станислав Валентинов Павлов – 12а клас
Трето място за ученици 11-12 клас
Мартин Радославов Иванов – 11в клас
Училищно състезание по шахмат за ученици 8-10 клас
Първо място:
Хари Лъчезаров Лазаров – 10в клас
Училищно състезание по силов трибой:
Първо място за ученици 8-10 клас
Давид Тихомиров Василиев – 9в клас
Второ място за ученици 8-10 клас
Кристиян Веселинов Николов – 9б клас
Първо място за ученици 11-12 клас
Александър Весков Стоянов – 11б клас
Второ място за ученици 11-12 клас
Деан Руменов Павлов – 11в клас
Трето място за ученици 11-12 клас
Цветелин Игнатов Цветанов – 11в клас
Училищно състезание по „Лъвски скок”за ученици 8-10 клас
Първо място за момичета:
Мартина Сашова – 9б клас
Първо място за момчета
Алберто Росенов – 8б клас
28.02.2014г
Продължават спортните прояви в ПГОТ “ Свети Иван Рилски“ – град Перник, посветени на предстоящия Национален празник – 3 март. Днес 24.02.2014г. се проведоха състезания по тенис на маса и шахмат за ученици 8-10 клас. Победител при тенисистите е Филип Мариов Евлогиев от 9 б клас , а при шахматистите е Хари Лъчезаров Лазаров от 10 в клас.
1 2
Днес 24.02.2014г. бе проведен литературен конкурс Училищен кръг по инициатива на Областния управител на област Перник, посветен на националния празник на България – 3 март. Класираните творби на учениците бяха изпратени за участие на областен кръг в РИО ПЕРНИК.
По повод на същата инициатива на областния управител, класираните на първо място рисунки на Санела Муамедова от 11б клас на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ – гр. Перник бяха изпратени в художествената галерия на Двореца на културата за участие в областен кръг.
003 001
По случай предстоящия Национален празник на Република България – 3 март, днес 21.02.2014 година в ПГОТ Свети Иван Рилски“ – град Перник започнаха спортните прояви, осветени на 136 години от Освобождението на България от турско робство. В състезанието по силов трибой за ученици 8 -10 клас на първо място се класира Давид Тихомиров Василев от 9 в клас, второто място заслужи Кристиян Веселинов Николов от 9 б клас, а на трето място е Виктор Николаев Иванов от 9 б клас.Браво момчета!
На 21.02.2014 г. в учебения корпус на ПГОТ „Св.Иван Рилски“ – гр.Перник се проведе Междинна представителна изява на клуб Моден дизайн с ръководител инж. Елка Иванова на тема „Млад дизайнер“. Показани бяха презентации, рисунки и скици на учениците от клуба, подредени в изложба по тематични области: „Танцът на пеперудите“, „Растителни и животински мотиви“ и „Изкуство“. Гостуваха ученици от 10а,12а и 12б клас, учители и административен персонал.
По повод 141 години от обесването на Васил Левски,днес 18.02.2014 година в ПГОТ „Свети Иван Рилски“- град Перник се проведе състезание „Лъвски скок“ за ученици 8, 9 и 10клас. При ученичките победителка е Мартина Сашова от 9б клас, а при учениците победител е Алберто Росенов от 8 б клас. Браво и честито на победителите!

На 16.02.2014 година в ОДК – Перник се проведе общинското ученическо състезание по шахмат за ученици възрастова група 8-10 клас. Представителният отбор на ПГОТ „Свети Иван Рилски“-град Перник в състав: Хари Лъчезаров – 10в клас/капитан/, Валентин Бойков -10в клас, Антон Стоянов – 10в клас и Николета Стефанова – 10в клас заслужено се класира на 2 място. Браво на нашите умни шахматисти!

1 2

По повод денят на влюбените 14.02. 2014г. доброволците от ПГОТ „Св. Иван Рилски“ Диляна Басооглу от 9а и Ванеса Иванова от 10а към фондация ПУЛС – младежки клуб П.У.М.А.С се включиха в АНТИ СПИН кампанията. Раздаваха се балони с формата на сърца, презервативи и брошури. Работеше и мобилен кабинет за безплатно и анонимно изслезване за ХИВ-СПИН.
Под знака на любовта и веселието премина 14 февруари – денят на влюбените в ПГОТ „Св.Иван Рилски“. Междучасията бяха изпълнени с емоциите на младежкия ентусиазъм, прободен от стрелата на Купидон. Приятно сюрпризирани бяха и преподавателите в гимназията, които получиха специални Валентинки. Балони с формата на сърца, украсиха коридорите и класните стаи и създадоха атмосфера за младежки закачки и веселие след приключване на часовете.
На 23.01.2014г. в ПГОТ ”Свети Иван Рилски” се проведе училищен кръг на състезание, организирано от МОН за „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най-добър млад барман”. В състезанието взеха участие ученици от XIб, XIг, XIIа и XIIб клас. Състезаващите се в категория „Най-добър млад готвач” приготвиха по едно студено предястие и основно ястие с продукти, предварително зададени в кошница за готвачи. Особено внимание се обърна на прецизността при изпълнение на заданието, както и на качества като оригиналност и новаторство при приготвяне и оформяне на кулинарните изделия. В категорията „Най-добър млад барман” участниците демонстрираха пред публика артистичност при изпълнение на заданието, състоящо се в приготвяне на 2 коктейла – безалкохолен и алкохолен. Учениците показаха ентусиазъм и желание и прзентацията се превърна в истинско шоу за зрителите. В последната категория „Най-добър млад сервитьор ” участие взеха най-малък брой участници. Тяхното задание включваше зареждане на маса и сервиране на ястия по определено меню и сервиране на готовите ястия, приготвени от готвачите. Учениците показаха професионализъм при изпълнение на поставените задачи.
На 22.01.2014година в ПГОТ“Свети Иван Рилски“- град Перник се проведе финалната среща по футбол от вътрешното първенство за ученици и ученички 8-10 клас между отборите на 9а клас и 9б клас.След много оспорвана игра и изпълнение на дузпи победител с резултат 8-7 е отборът на 9а клас в състав:Даян Димитров-капитан, Миглена Станимирова, Даниела Василева, Кристиян Богутев, Владислав Стоянов, Мартин Ивов и Денис Петров.Честито на победителите, а на победените повече старание и късмет!
На 09.01.2014г. в ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник стартира при огромен интерес вътрешното първенство по футбол за ученици и ученички/смесени отбори/-възрастова група 8-10клас по класове. Участващите отбори са 6 на брой: Сборен отбор на 8а и 8б класове, 9а клас, 9б клас, 9в клас,10а клас и 10б клас. Играе се по системата на елиминиране. Съдийството на турнира е поверено на ученици от ПГОТ“Свети Иван Рилски“ – град Перник, включени в Клуб Футбол по Проект Успех.-„Да направим училището привлекателно за младите хора“, съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013г., с което учениците ни прилагат своите знания за футболния правилник на футболното поле. В първия мач отбора на 9б клас победи с резултат 8-5 сборния отбор на 8а и 8б класове. Във втория мач отбора на 9а клас победи в много напрегнат и интересен мач отбора на 9в клас с резултат 6-5, като победното попадение за 9а клас отбеляза ученичката Миглена Станимирова.Отлични впечатления остави с футболните си умения и ученичката от същия клас Даниела Василева.Турнирът продължава на 15.01.2014г. от 13.45 часа на спортната площадка с футболната среща между отборите на 10а клас и 10бклас. Очаквайте с продължение новини от нас!
Да бъде Коледата ви незабравима, а годината – неповторима! Да сте здрави, весели, засмени и от Бог благословени!
НА 18.12.2013 г. КЛУБ „МОЯТА КЕТЪРИНГОВА ФИРМА“ С РЪКОВОДИТЕЛ инж. ЛЮБКА АСЕНОВА проведе своята първа ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА. ГОСТИ НА СЪБИТИЕТО БЯХА: г-жа РОСИЦА БОРИСОВА – ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ НА РИО ПЕРНИК, г-жа ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА – СТАРШИ ЕКСПЕРТ ПО ЧУЖДОЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ, г-жа инж. МАРИЯ ГЕРЧЕВА – ПДАСД на ПГОТ, УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА.
декември 17th, 2013
Своето майсторство в приготвянето на традиционни български ястия от Никулден до Заговезни показаха 27 читалища от областта на традиционната кулинарна изложба. Тя се организира за 10-та поредна година от читалище „Съзнание“, със съдействието на община Перник и общинския младежки дом. От традиционните питки, баници, сарми, качамак, риба, вино и ракия, опитаха и гостите от побратимен на Перник град в Китай, които са на посещение в града ни. За първи път, своя трапеза наредиха и ученици от Професионалната гимназия по облекло и туризъм. Наредените софри бяха оценявани от специално подбрано жури с председател Милена Любенова от етнографския музей при БАН и с членове Цветана Манова и Милчо Георгиев.
ПОЗДРАВ КЪМ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В СЪБИТИЕТО БЕ ОТПРАВЕН ОТ ЯНКО ВЕЛИНОВ ЯНКОВ -УЧЕНИК от Ха клас НА ПГОТ
ДНЕС 3.12.2013 г.В ЗАЛА „ПАНОРАМА“ СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ ПО НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 9-тите КЛАСОВЕ.
ЛЕКТОР НА КУРСА БЕ г-н ИВАН БОЙЧЕВ ОТ ОБЛАСТНИЯ ВОЕНЕН ОТДЕЛ.
На 26.11.2013г. в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ се проведе обучение на педагогическия персонал на тема:
„Техники за стимулиране на логическото мислене, въображението и паметта у учениците“
Лектор на семинара бе доц. д-р Пепа Митева. Бяха разгледани различни техники за развитие на дълготрайна памет в учениците, въображението и запаметяването.
31 ОКТОМВРИ 2013г. – ПРАЗНИК НА УЧЕНЕТО
Вече има установени традиции между ПГОТ „Свети Иван Рилски“ и
ПГТС „арх. Йордан Миланов“ под девиза „УЧИЛИЩЕ ПОМАГА НА УЧИЛИЩЕ“.
На 24 октомври 2013г. възпитаници на ПГОТ „Свети Иван Рилски“- гр. Перник взеха участие в подготовката и обслужването на кафе-пауза и кетъринг на провелата се от в ПГТС „арх. Йордан Миланов“
Международна кръгла маса „Училищното здраве в България 2014-2020 година“
100 бъдещи хотелиери и ресторантьори прекрачиха за първи път прага на ПГОТ „Св. Иван Рилски“
Тръпката на напрежението бе завладяла новоприетите ученици на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ в първия учебен ден. Тази година 100 нови възпитаници прекрачиха прага на гимназията под звъна на школския звънец. Те ще се обучават в четири паралелки по традиционните специалности „Организация на хотелиерството“, „Кетъринг“ и „Производство но кулинарни изделия и напитки“. Със сърдечни благопожелания към гимназистите се обърна директорът на училището инж. Антония Карадашкова. Гости на тъжеството бяха зам.- областният управител Галина Никодимова и главен експерт в Община Перник Анелия Славова, които пожелаха творческо дръзновение и упоритост в овладяване тайните на професионалното израстване и развитие. За първи път ПГОТ „Св. Иван Рилски“ посреща първия учебен ден в напълно обновената сграда в кв. „Иван Пашов“. Учениците от 11 и 12 клас ще провеждат часовете си по теория и практика в учебния kорпус в центъра на града.
ОТ 8 ДO 11 СЕПТЕМВРИ 2013 г. ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ И НА РИО ПЕРНИК ВЗЕХА УЧАСТИЕ В РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ – ПРОФЕСИОНАЛНО ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ“ ПО ПРОГРАМА КОМЕНСКИ-РЕГИОНАЛНО ПАРТНЬОРСТВО.
ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВАШЕ ОБМЯНА НА ДОБРИ ПРАКТИКИ В ОБЛАСТТА НА ИЗВЪНКЛАСНИТЕ ДЕЙНОСТИ, ОСНОВНО В ТРИ КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ:
1. ДИГИТАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ 2. ЧУЖДОЕЗИКОВО ОБУЧЕНИЕ 3. РЕГИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ
УЧАСТНИЦИТЕ ПРОВЕДОХА И СРЕЩА С НАЧАЛНИКА НА ИНСПЕКТОРАТА НА ГРАД ЛАМИЯ, КАКТО И С КМЕТА НА ГРАДА.
ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2013/2014 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО –
ул. СИЛИСТРА №10 на 16.09.2013г. от 11ч.
ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ В ГИМНАЗИЯТА В 10.30 ч.
ОТ РЪКОВОДСТВОТО
Общо 92-ма ученици от ПГОТ „Свети Иван Рилски“ успешно завършиха практическото си обучение по проект УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ и получиха своите сертификати и стипендии от 300 лв.
Ръководството на гимназията им благодари за проявената отговорност при изпълнението на възложените им задачи и пожелава
ВЕСЕЛО И БЕЗГРИЖНО ЛЯТО НА ВСИЧКИ СВОИ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ВЪЗПИТАНИЦИ.
На 19 юни 2013г. в ОДК – Перник, ученици от 12 училища представиха съвместен концерт, открити бяха 22 изложбени къта и 4 работни ателиета – резултат от различни извънкласни и извънучилищни дейности, реализирани през учебната година. ПГОТ „Свети Иван Рилски“ взе участие в изложба и демонстрация със 7 клуба.
Под ръководството на креативни и всеотдайни учители, ученици от 28 училища от област Перник очароваха многобройната публика с изключителен талант и ентусиазъм. Директорите на училищата, включени в проект “УСПЕХ” бяха поздравени от началника на Регионален инспекторат по образованието Ваня Коконова, която им връчи плакети с логото на проекта и отличия за принос, ефективна реализация и постигане на целите на проект BG051PO001-4.2.05-0001 “Да направим училището привлекателно за младите хора” – „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” – “УСПЕХ”.
ОТ 29 май до 5 юни 2013г. В ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ СЕ ПРОВЕДОХА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗПИТИ ПО ПРАКТИКА НА СПЕЦИАЛНОСТТА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА 2-ра и 3-та СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ. НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ПОКАЗАХА ЗАВИДНИ УМЕНИЯ КАКТО В ГОТВЕНЕТО, ТАКА И В СЛАДКАРСКОТО ИЗКУСТВО. СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В РУБРИКАТА ГАЛЕРИЯ.
На 1 юни мястото пред Двореца на културата се изпълни с множество деца и родители. Известният майстор – готвач Шеф Стамболов забърка галактически сладолед, който се раздаваше безплатно на празнуващите перничани.
Шеф Ради Стамболов беше дошъл по покана на фондация „Ана – Мария“. Шеф Стамболов е роднина на големия българин Стефан Стамболов. Майсторът – вълшебник се беше заел със задачата на зарадва мало и голямо с галактически сладолед, който направи. Ученички от ПГОТ „Св. Иван Рилски“ му помагаха в начинанието.
Освен сладолед за децата имаше палачинки и кексчета приготвени от учениците от професоиналната гимназия, които споделиха, че хората се връщат по няколко пъти, за да опитат от сладоледа и останалите вкусотии.
http://www.zapernik.com/obshtestvo/zapernik-com-cherpi-chitatelite-si-s-galakticheski-sladoled_23142/
На 18 май 2013г. клуб „Европейска кухня“ с ръководител инж. Илона Илиева и клуб „Българска национална кухня“ с ръководител инж. Ирена Христова от ПГОТ „Свети Иван Рилски“- град Перник проведоха своята заключителна представителна изява пред родители и обществеността на гр. Перник.
На 18 май 2013г. oтборът на ПГОТ „Свети Иван Рилски“- град Перник
по Лека атлетика в дисциплината Щафетно бягане/4момичета и 4 момчета/, водени от учителя си по Физическо възпитание и спорт Емил Стоилов, завоюва поредната си награда – 3 -то място във възрасова група 8-10 клас.Състав на отбора:Николета-9в клас, Боряна-9в клас, Стефани-9в клас, Симона 10г клас, Владислав 8а клас, Стефан-9в клас, Ивайло- 10а клас и Кристиян- 10г клас.
БРАВО !!!
DSCF0407 DSCF0408
ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК
ИЗПРАТИ ДНЕС ПРАЗНИЧНО АБИТУРИЕНТИТЕ СИ ОТ ВИПУСК 2013 В ДВОРА НА ГИМНАЗИЯТА В КВАРТАЛ ИВАН ПАШОВ.
Директорът на училището г-жа Антония Карадашкова се обърна с прочуствени думи към завършващите ученици.
По традиция бе връчна награда на ОТЛИЧНИКА НА ВИПУСКА – Габи Кирилова от 12б клас-ръчен часовник, завършила с успех (6.00).
Грамота за най-добър в професията“ СЛАДКАР“ получи Калин Николов от 12г клас, а за най-добър в професята „ГОТВАЧ – Силвия Асенова от 12в клас.
ГРАМОТИ ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ В НАЦОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ СЪСТЕЗАНИЯ ПОЛУЧИХА И ДРУГИ ЗРЕЛОСТНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА.
КЪМ НЕБЕТО ПОЛЕТХА ЧЕТИРИ ГРОЗДА РАЗНОЦВЕТНИ БАЛОНИ, СИМВОЛИЗИРАЩИ ПОЛЕТА В ЖИВОТА НА ЧЕТИРИТЕ ЗАВЪРШВАЩИ КЛАСА.
НА 11 МАЙ 2013г. КЛУБОВЕ ОТ ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ ПОСЕТИХА ГРАД КЮСТЕНДИЛ. УЧЕНЦИТЕ ОТ КЛУБ „КАК СЕ УПРАВЛЯВА ХОТЕЛ“ И КЛУБ „ИСКАМ ДА УПЕЯ“ СЕ ЗАПОЗНАХА С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА ХОТЕЛ „ВЕЛБЪЖД“. УЧЕНИЦИТЕ ОТ КЛУБ „ИЗГОТВЯНЕ НА РЕКЛАМНИ КЛИПЧЕТА, ФИЛМЧЕТА“ ЗАСНЕХА РЕКЛАМНИ КЛИПЧЕТА ЗА ГР. КЮСТЕНДИЛ И ПАРК „ХИСАРЛЪКА“.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
legenda_za_sveti_georgi
Свети Георги Победоносец е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.
Роден в Кападоки (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.
На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 6 май.
КОЛЕКТИВЪТ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ СВОИ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ВЪЗПИТАНИЦИ С НАЙ-СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК – ВЕЛИКДЕН!
„Панорама на средните училища“ за пореден път отвори врати в Общинския младежки дом Перник. На 25 и 26 април учениците завършващи седми и осми клас могат да съберат необходимата информация за специалностите в ПГОТ „Свети Иван Рилски“ и условията, които предлага училището за едно съвременно и качествено образование.
P1020597 P1020595 P1020596
На 18 април 2013 година на спортната площадка на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ се състоя приятелска футболна среща между отборите на УЧИТЕЛИТЕ и УЧЕНИЦИТЕ от КЛУБ ФУТБОЛ ПО ПРОЕКТ УСПЕХ.
Заслужена победа (за поредна година) постигна отборът на УЧИТЕЛИТЕ с резултат 5:4.
P1020591 P1020592
На 8.04.2013г. гръцки педагози и представители на инспектората по образование от административна област Ламия гостуваха в ПГОТ „Свети Иван Рилски“.
Визитата им е част от проект за обмяна на опит между българската и гръцката образователна система. Учители от гимназията представиха иновативни методи на обучение по чужд език и запознаха колегите си от южната ни съседка с постиженията си в ремонтираната нова материална база. Възпитаниците на гимназията демонстрираха пред чуждестранните гости умения по кетъринг и хотелиерство. Гръцките педагози бяха впечатлени от техническите съоръжения, които представи директорът на учебното заведение Антония Карадашкова. Останаха удивени и от вкусните гозби, които бяха приготвили и подредили възпитаниците на учебното заведение. Учителите от южната ни съседка заявиха, че тази училищната база, където провеждат практическите си обучения учениците от ПГОТ „Свети Иван Рилски“, е уникална и създава отлични условия за качествено образование.
Отборът на ПГОТ „Св.Иван Рилски“-гр.Перник завоюва 1място и се класира за зоналното състезание на 11.04.2013г. в гр.Долна баня! Браво момичета!!!
На 23 март 2013г. учениците от клуб „Моден дизайн“, „Евроклуб“ и „Изготвяне на рекламни филмчета, клипчета“ посетиха град Пловдив.
Заповед за комисия за определяне на стипендиите на учениците
Предложение до Директора от комисията за стипендиите
По повод реализирането на Областната стратегия за учене през целия живот на 12 март областният управител инж. Иво Петров се срещна с преподаватели от испанския професионален център „Сан Себастиян”.
Испанските преподаватели споделиха своя обучителен опит и подчертаха, че от възможностите на техния професионален център, който има своите регионални звена в различните градове, могат да се ползват младежи над 16 г. възраст.
Представителите на центъра „Сан Себастиян” посетиха учебния корпус на ПГОТ „Св. Иван Рилски” в Перник, където директорът на учебното заведение – г-жа Карадашкова лично показа на своите гости учебните зали и работните помещения, в които се обучават възпитаниците на учебното заведение. Испанските преподаватели дадоха висока оценка за уменията и постиженията на учениците в различните професионални практики.
2 3 4 5 6 7 8 9 1
На 8 март 2013г. представители на РИО Перник присъстваха на заниманията на клуб „Как да се обличаме и държим в обществото“ с ръководител Боянка Атанасова.
„Задължения на гост и домакин. Етикет на масата“ – това беше темата по която дискутираха участниците от клуба. Учениците приеха ролята на домакини и посрещнаха гостите от РИО Перник г-жа Ани Тодорова, г-жа Румяна Гьорева и ръководството на гимназията според правилата. Беше презентиран филм за начините за подреждане на маса, етикет и поведение по време на хранене.
b bb bbb
Представителите на Рио Перник посетиха и заниманията на клуб „Да успяваме заедно-футбол“ с ръководител Емил Стоилов на тема: „Жонглиране с топката. Двустранна игра“ и се запознаха с дейността на клуба.
P1020019 P1020020 P1020025
7.03.2013г.
Днес, 7 март клуб „Моята кетърингова фирма“ проведе своята междинна представителна изява на тема: „Приготвяне на празничен кетъринг“. Участниците приготвиха различни видове асортименти, подходящи за такъв вид събитие. Мероприятието се проведе в кетърингова зала в ПГОТ „Свети Иван Рилски“, подредена и украсена от учениците от клуба. Гости на събитието бяха ученици от други училища, преставители на РИО Перник, ръководството на гимназията и колеги.
2 P1010818 6 5 4 3
ВАЖНО!
ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ гр. ПЕРНИК ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПОДГОТВИТЕЛНИ КУРСОВЕ ЗА ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И МАТЕМАТИКА НА СЕДМОКЛАСНИЦИ.
ЗА ЗАПИСВАНЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ тел: 0879603877 -Христина Арсова или на място в училището: гр.Перник кв. Иван Пашов ул. „Силистра“№10 – ІІІ етаж.
СЪОБЩЕНИЕ
НА 28.02.2013г. В СГРАДТА НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ОБЛЕКЛО И ТУРИЗЪМ “ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“, НАМИРАЩА СЕ НА УЛ. “ СИЛИСТРА“ №10 ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОБЩА РОДИТЕЛСКА СРЕЩА.
НАЧАЛО – 17.30 часа.
от ръководството
На 16.02.2013г. в гр. Сливен се проведе обучение за учители от Българската асоциация на професионалните готвачи на тема: „МОДЕРНА ЕВРОПЕЙСКА КУХНЯ“ с лектори Петър Йоргов и Ивайло Димитров.
В обучението се включиха учителите от ПГОТ „Свети Иван Рилски“ г-жа Ирена Христова и г-жа инж. Надежда Игнатова.
1 2 5 6 7
Лекторите демонстрираха нови технологии в областта на висшата кулинария.
3 4 9
На 9 февруари 2013г. ученици от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ гр. Перник, заедно с представител на РИМ – Перник проведоха теренни проучвания за издирване, съхранение и популяризиране на традиционни и уникални регионални ястия, на територията на Трънска община. Мероприятието е част от дейностите по проект „Успех“.
Град Трън беше отправната точка на това пътуване към миналото. В Историческия музей учениците научиха интересни факти за историята на Трънския край. След това гостуваха в с. Студен извор и посетиха Музея на киселото мляко, а после се докоснаха до тайните на един от феномените на българската етнокултура – самобитната бусинска керамика, която още Константин Иречек е определил като „съвършено старинна по форма и орнаментика“.

По време на срещата с местните баби, които им разказаха стари рецепти, търсенето на родови корени беше сладостно овкусено от представата за ароматните бабини гозби и топлите дъхави питки.

Пътешествието в интересния свят на патриархалните традиции в трънския край завърши с посещение на скалния параклис на Света Петка – неочакван преход от сферата битово-ежедневното към света на нетленното и духовното. Но младежите бяха впечатлени от живота и духовния подвиг на Света Петка – небесната закрилница българска.

Така, заредени с впечатления и обогатени с знания, младите хора приключиха проучванията си в този регион, но остана събудено любопитство им да продължат проучванията си в бъдеще и в други общини.

Мая Минкова

Време е за ново начало,
Време е за нови надежди,
Време е за нови хоризонти!
С пожелание за мир,просперитет
и щастие в предстоящата година!
Весела коледа и Щастлива нова 2013 година!
Поздравителен адрес от Педагогическия колектив
на Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ град Перник
Скъпи учители и ученици на Професионална гимназия по икономика,
Честит празник! Вие отдавна сте извоювали своето достойно място на образователна институция в града ни. Нека успехите ви се множат заедно с годините.
Училището дава неповторимия шанс на човека да се докосне не само до знанието, но и до мъдростта, които са постигнали нашите предци.
Нека живеем и работим с мисълта за утрешния ден, когато нашите наследници ще отворят своята страница и ще потърсят там знанията и мъдростта ни.
Директор:/Инж.Антония Карадашкова/
Областният управител инж. Иво Петров и доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ, връчиха наградите на отличените в областния конкурс за есе „Коледен подарък за моя град“. На първите три места оценителната комисия класира творбите на Диляна Басооглу от ПГОТ „Св. Иван Рилски“, VIII-ми клас, Иво Ильов – XVI-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Перник ,VI-ти клас и Изабела Танева – ОУ „Св. Иван Рилски“, гр. Перник, V-ти клас. Децата получиха лаптопи и грамоти.
Ученици от ПГИ, ПГОТ „Св. Иван Рилски“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“ се срещнаха с ръководителя на проект „УСПЕХ“.
Среща-разговор с Асен Александров – ръководител на проект „УСПЕХ“ към МОМН се проведе в Професионалната гимназия по икономика. На нея беше представена в сбит вариант дейността на 15 клуба и ателиета в гимназията от самите членове на клуба.
Ученици от ПГОТ „Св. Иван Рилски“ , представиха работата на техния „Евроклуб“ с ръководител Мария Герчева. Бяха споделени идеи във връзка с по-нататъшната работа на клубовете и обмяна на добри практики между училищните клубове.
Гости на тази среща бяха и ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“ , които под ръководството на преподавателката Десислава Маркова, представиха работата на клуб „Границата между физиката и фантазията“ . Александър Александров изрази своето възхищение от ентусиазма, с който работят учениците от пернишките гимназии, не малка заслуга за което имат и техните преподаватели.
Pъководството на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ и Катедра „Български език и литература“ отправя едно предизвикателство към всички ученици на Гимназията. На страница „УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО“ на сайта на гимназията ще публикуваме всички наградени есета, които участваха в конкурса за есе на тема: „Моят коледен подарък за Перник“. Разчитаме на Вас с гласуване да определите Вашия фаворит.
В раздел „Коментари“ можете да гласувате със „За“ и името на автора за онова есе, което Ви е на правило най-силно впечатление. Наградният фонд е достоен, Вашата подкрепа ни е нужна и вдъхновяваща. Есетата са прегледани от преподавателите по български език и литература и повярвайте ни,ще успеят да Ви трогнат и ще направят празничните дни по-светли и добри. Весели празници на всички.
Галина Никодимова
СЪОБЩЕНИЕ
Днес пристигна вълнуваща за нашите ученици новина. В конкурса за есе на тема „Моят коледен подарък за Перник”, организиран под патронажа на народния представител Ирена Соколова и областния управител Иво Петров, представител на ПГОТ ”Свети Иван Рилски” е номиниран за наградата. Диляна Басооглу от VІІІ а клас ще се бори за наградата, редом с всички останали ученици от града ни. Да й пожелаем успех, да стискаме палци и да съпреживеем заедно радостта от успеха.
Честито, Диляна. Върховете са пред теб и ние всички сме с теб. Учениците от VІІІ клас, заедно с класния ръководител Елизабет Петрова и учителя по БЕЛ Галина Никодимова, ще присъстват на тържественото връчване на наградите в обновения театрален салон на града ни.
12.12.2012г.
На 1 декември 2012г. учениците от клуб „Моден дизайн“, „Евроклуб“, „Как да се обличаме и държим в обществото “ и „Изготвяне на рекламни филмчета, клипчета“ посетиха Националния исторически музей в гр. София, Народния театър „Иван Вазов“ и Информацонния център на европейската комисия.
Младите дизайнери почерпиха идеи и вдъхновение от невероятните костюми запазени през вековете.
Учниците от клуб „Евроклуб“ посетиха Информацонен център на европейската комисия.
Учениците от клуб „Как д се обличаме и държим в обществото наблюдаваха с интерес представленията на откритата сцена пред Народен театър „Иван Вазов“.
1 декември 2012г.

СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ЗА ОСНОВЕН РЕМОНТ И УКРЕПИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ НА СГРАДАТА НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“, НАМИРАЩА СЕ НА АДРЕС: ГР.ПЕРНИК, УЛ.“ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ №12. КРАЕН СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ Е 3.12.2012г. ПЪЛНАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ В РАЗДЕЛ „ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА“. Обява за конкурс. По инициатива на народния представител Ирена Соколова и областния управител на града ни се организира конкурс за есе на тема: „Моят коледен подарък за Перник“. Инициативата е насочена към всички ученици до VІІІ клас. Скъпи осмокласници, включете се в надпреварата на ума и таланта. Вашите коледни пожелания ще бъдат изпратени до Дядо Коледа от госпожа Никодимовa. Срок за представяне на вътрешния кръг – 26.11.2012 г. Резултатие от конкурса ще бъдат обявени на тържествена вечер, а победителите ще получат за награда преносими лаптопи, електронни книги и други изненади. Национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности От 16.11 до 19.11.2012г. в Пловдив се проведе Национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора“ – УСПЕХ. На тази важна представителна изява на всички клубове от страната, от Перник бяха поканени ръководители на клубове, директори и представители на РИО-Перник. Представителят на ПГОТ“Свети Иван Рилски“ Галина Никодимова презентира дейността на Клуб „Млад журналист“.