ЗА РОДИТЕЛИ

фейсбук страница
Instagram 

14.11.2023г.

Насилие и тормоз

Насилие и форми на насилие

Насилието е една от темите, които всички отбягваме, защото поражда много въпросителни, страхове и като цяло не искаме да мислим за неща, които ни застрашават по някакъв начин. За съжаление, ежегодно стотици деца страдат от различни форми на насилие, които често остават скрити, защото не се говори достатъчно за тях.

ПОВЕЧЕ ЗА ВИДОВЕТЕ НАСИЛИЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ КАТО КЛИКНЕТЕ НА ЛИНКА: ВИДОВЕ НАСИЛИЕ И ТОРМОЗ

Ако разпознаваш себе си или някой познат в някоя от изброените ситуации или преживявания, потърси помощ! Не отлагай! За да спреш насилието ти е необходимо съдействие. Обърни се незабавно към някой възрастен, на когото имаш доверие, училищния психолог, социален работник или друг специалист.
ПРИ НЕПОСРЕДСТВЕНА ОПАСНОСТ, СВЪРЖИ СЕ ДИРЕКТНО С ПОЛИЦИЯТА НА 112.
Свържи се НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Можеш да се свържеш с Национална телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100!

07.11.2023г.

 Механизъм за действие и Алгоритъм към него в случаи на установяване на разпространение и употреба на наркотични вещества в училище, дейности за повишаване на професионалната подготовка на училищните психолози в тази посока и информационни дейности с цел превенция.

28.09.2023г.

Във връзка с въведения от 01.10.2023 г. нов начин за извиняване на отсъствията по здравословни причини на учениците, предоставяме Ви в обобщен вид най-често задаваните въпроси и отговорите на институциите, инициирали промяната. Информацията е публикувана на сайта на МОН: https://www.mon.bg/bg/news/5550

25.09.2023г.

Тематичен информационно-разяснителен материал относно защитата на неприкосновеността на личните данни в контекста на новата учебна година.

23.02.2023 г.

Ден на дигиталното образование 2023 г.

СЕМЕЙНИ ПРАВИЛА
ЗА БАЛАНСИРАНА УПОТРЕБА
НА ИНТЕРНЕТ И ДИГИТАЛНИ УСТРОЙСТВА

27.10.2022 г.

Безвредни ли са бездимните тютюневи изделия?

Доц. Михаил Околийски: Родителите и младите хора трябва да знаят, че бездимните тютюневи изделия не са по-малко вредни от традиционните цигари

Сборник с разнообразие от активности, провокиращи интереса на децата към балансираните храни и навици, създаващи условия за включването на родителите като активна страна в процеса.

Сборник ще намерите под статията

27.10.2022г.

 

27.04.2022г.

Разделени заедно. Пътеводител за родители в ситуация на раздяла.

21.03.2022г.

КАК ДА СЕ ДПРАВИМ СЪС СТРЕСА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ И СЛЕД НЕЯ

6.12.2021г.
ХИГИЕНА НА РЪЦЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА КОВИД
4.02.2021г.
Как да не загубим детето си във виртуалния свят
14.12.2020г.
Какво не знаем за дистанционното обучение?
14.02.2018г.

Ръководството на ПГОТ „Св. Иван Рилски“- град Перник уведомява новоприетите ученици от 8а клас – специалност: „Кетъринг“ и 8б клас- специалност: „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и техните родители, че тържественото откриване на новата 2020/2021 учебна година за 8а и 8б клас ще бъде в двора на училището от 11часа на 15.09.2020 година. Учениците от 9 до 12 клас ще влизат в сградата на училището по график във времето от 11.00 до 11.25 часа от северния вход под ръкодводството на класните ръководители.

14.02.2018г.
От началото на втория срок има възможност за включване на учениците в извънкласни дейности по интереси съгласно Наредбата за приобщаващо образование.
Информация за ученици и родители
11.12.2018г.
Безмълвната опасност, която заплашва съвременните деца
6.12.2018г.
Здравословно хранене
https://pgotpernik-my.sharepoint.com/:p:/p/batanasova/ERrFKfEWG8RIgCEj6Lplq1MBIEvlwE9fdBtCPuZA6dbL5Q?e=sQJP5p
17.11.2017
Eфективни техники за комуникация и работа с родители
♦ВИРТУАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ♦
14
♦ВИРТУАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ♦
7.03.2017г.
СЪОБЩЕНИЕ: Уважаеми родители, стартира подготовката на учениците за задължителното Национално Външно Оценяване по Информационни и Комуникационни Технологии за ученици от 10а, 10б и 10в клас, което ще се проведе онлайн по график в периода 12 до 16 юни 2017 година.
ТЕМА: „Здравословно хранене при тинейджърите“
Юношеството е периодът на огромните промени. Докато съзряват, тинейджърите все повече избират храната си сами, често в компанията на влиятелни връстници. Но дори и когато тинейджърите стават все по-самостоятелни, родителите все пак могат да им осигурят положителен пример и питателна храна. Ето и няколко съвета как точно да стане това.
Помогнете на тинейджърите да направят здравословен избор. Вземането на решения какво да се яде и колко упражнения да се правят е част от порастването. Често пъти обаче изборът на децата поставя здравето им на заден план. На тинейджърите може да им липсват уменията и мотивацията да останат здрави.
Съчетаването на училището, спорта, социалната активност и работата поставя голямо предизвикателство пред здравословното хранене. Забързаните тинейджъри нерядко пропускат възможностите за здравословно хранене, като си спестяват консумацията на храни, които спомагат за процесите на растеж и развитие. Пропускането на хранения, особено закуската, и избора на обработени и пакетирани храни вместо пресни означава твърде много мазнини, натрий и захар, и недостатъчно фибри, витамини и минерали, които са особено важни за здравето на тинейджърът сега и след време.
Разговор с тинейджъра
Искате 14 годишното ви дете да се откаже от пържените картофки и да се научи да обича броколи? Защо? Защото знаете, че консумацията на зеленчуци е свързана с понижаване на риска от поява на някои хронични заболявания, като рак и сърдечни болести на по-късен етап в живота. Това би могло да ви мотивира да отрупате чинията си със зеленчуци, но едва ли ще трогне тинейджъра.
teglo
Всяко дете е различно, но при повечето тинейджъри мотивацията се състои в това да имат повече енергия за училище и за спорт и да изглеждат колкото се може по-добре. Препоръчва се да отделяте по-малко време за четене на лекции и повече за моделиране на поведението, което бихте искали детето ви да следва, като например консумацията на здравословни храни.
%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0
Юношите не винаги правят най-добрия избор, но ако им се сервират здравословни храни обикновено ги консумират. Отделянето на време за семейни хранения говори много за това какво цените като родители. Целта на събирането на масата е повече от просто хранене. Неотдавнашно проучване анкетира повече от 900 тинейджъри и техните родители и заключва, че семейните хранения са полезни за сплотеността и комуникацията в семейството.
Движете се в крак с тинейджъра
Много тинейджъри се занимават със спорт, но голяма част така и не достигат до препоръчителният минимум от 60 минути упражнения на ден. Физическата активност подобрява издръжливостта и мускулната сила, изгражда здрави кости и стави и помага за доброто състояние на организма. Движението също спомага за поддържането на здравословно тегло. Едно проучване установява, че липсата на енергични упражнения е една от основните причини за затлъстяване при деца от 11 до 15 години.
Ако помогнете на детето да регулира теглото си, това би могло да означава по-добро здраве в бъдещето. Има много голяма вероятност един юноша с наднормено тегло да се превърне във възрастен с наднормено тегло.
2
Ако детето ви се струва обездвижено, изберете дейност, която бихте могли да изпълнявате заедно, като например разходки, каране на колело, ролери или тенис. Тренировките с децата ги поддържат здрави по повече начини, отколкото можете да си представите. Скорошно проучване разкрива, че за тинейджъри, които участват във физическа дейност заедно с родителите си е по-малко вероятно да имат ниско самочувствие и да упражнят насилие над друг човек.

Още за здравословното хранене можете да прочетете на  http://54sou-sofia.com/wp-content/uploads/2016/10/ZDRAVOSLOVNO_HRANENE_EUROPA_2-bg.pdf

Б. Атанасова – Ръководител направление ИКТ
2.12.2016

3

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата – 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване.