АРХИВ НА НОВИНИ 2018

24 май 2018г.
Учители, културни дейци и журналисти в Перник бяха наградени за принос и заслуги по случай 24 май.
По традиция в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост кметът на общината Вяра Церовска им връчи призове на тържествената церемония в Двореца на културата. С този жест се отдава признание на всеотдайния труд на дейците на образованието за усърдната им работа да събудят доброто и таланта у всяко дете, за волята да продължават традициите на пернишката култура и възраждането на моралните ценности. От Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ с почетен Плакет бе отличена г-жа Боянка Атанасова – ръководител на направление ИКТ.
22 май 2018г.
Днес на крепостта „Кракра“ учители и ученици си припомниха славните подвизи на Кракра Пернищки. Клуб „България-минало, настояще, бъдеще“ по проект „Твоят час“ с ръководител Т. Тодорова проведе своята представителна изява. Никол Стоянова от 11б клас емоционално сподели интересни факти от миналото. Спортният ден вонесе много радост, веселие и слънчево настроение на всички.
С четири класа абитуриенти се раздели ПГОТ „Св. Иван Рилски“.
Емоционално и затрогващо зрелостниците бяха изпратени от учителския колектив, родители, членове на обществения съвет. За пръв път в своята история гимназията награди двама пълни отличници. Бяха отличени и най-добрите в професията от всеки клас. По традиция гроздове балони полетяха в небето, символ на устремния път пред младите хора. С приветствено слово директорът на гимназията инж. Мария Герчева им пожела да следват мечтите си, да бъдат промяната и да не забравят своите учители. Хорото на раздялата поведе клубът по народни танци към гимназията.
Всички снимки от изпращането на абитуриентите можете да видите на фейсбук страницата на гимназията www.facebook.com/pgotpernik
15 май 2018
КОЛЕКТИВЪТ НА ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК КАНИ СВОИТЕ БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ УЧЕНИЦИ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ИЗПРАЩАНЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2018 НА 15 МАЙ ОТ 11 ЧАСА В ДВОРА НА ГИМНАЗИЯТА НА ул.“СИЛИСТРА“ №10.
15 май 2018г.
Скъпи колеги, ученици, родители, наши съмишленици и последователи. За поредна година ученичка от дуална форма на обучение се класира в 10-те най-добри в конкурса на проект Домино „Аз готвя най-добре“.
Подкрепете я като гласувате за Стефани Тодорова в you tube канала на проекта https://www.youtube.com/watch?v=KvXs8vhhGLM или във Фейсбук-страницата на
ДОМИНО – https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/
14 май 2018г.
На 10 и 11 май 2018г. учениците от клуб „Учебно предприятие“ Евелин Първанова и Даниел Стоянов, взеха участие в иновационен лагер „Суровини и материали“ организиран от Джуниър Ачийвмънт България.
11 май 2018г.
Във връзка с инициативата „Розите на България“ и под звуците на „Празнична сюита“ ученици и учители от ПГОТ „Св. Иван Рилски“ се хванаха на празнично хоро, за да изразят своята съпричастност, сплотеност и родолюбив дух. Инициативата е посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и на Европейската година на културното наследство – 2018.
11 май 2018г.
  Най-големият урок в света е инициатива на УНИЦЕФ за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие. За поредна година нашето училище взе активно участие. Учениците от 9б клас с преподавателя по биология Соня Иванова проведоха открит урок на тема: „Бедността“. Чрез презентация за бедността в света, в Европа и България, чрез есета и доклади те се запознаха и изразиха своето отношение по поставения проблем.
9 май 2018
И тази година по традиция кметът Вяра Церовска се срещна с най-изявените абитуриенти от всички пернишки училища. На срещата присъстваха отличниците на града. Момичетата и момчетата, които под една или друга форма са прославили Перник и са повод за гордост със спечелени награди в различни конкурси, олимпиади и спортни състезания. От ПГОТ „Св. Иван Рилски“ бяха наградени:
Екатерина Александрова от 12а клас
Тодор Йорданов от 12б клас
Мартин Иванов от 12в клас
Красимира  Кирилова от 12г клас
Кметът пожела нa дoбъp път на 30 oтличници oт 11 cpeдни oбщooбpaзoвaтeлни yчилищa и пpoфecиoнaлни гимнaзии . Те бяxa пocpeщнaти нa cпeциaлнa цepeмoния в Двopeцa нa ĸyлтypaтa.
30.04.2018
Национално състезание „Най-добър млад барман“,
25-27.04.2018г., гр.Варна
На състезанието за Monin club junior Виктор Стоянов спечели 2 място и парична награда от 150лв.
 
24.04..2018г.
На 19 и 20 април 2018г. ученици от ПГОТ „Св. Иван Рилски“ гр. Перник взеха участие в националното състезание по професиите „Млад готвач“, „Млад сервитьор“ и „Млад сладкар“ в град Пловдив. Нашите ученици се представиха достойно.
На 26 и 27 април в гр. Варна предстои участието на  Виктор Стоянов на националното състезание в категорията „Млад барман“ .
Да му пожелаем успех!
април 2018
Приложение 2 към Заповед № РД-04-19/30.03.2018 г.
ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ В VIII КЛАС ПО ПРОФЕСИИ В ПГОТ  „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ – гр. ПЕРНИК

ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ В VIII КЛАС ПО ПРОФЕСИИ В ПГОТ

30.03.2018г.

На 30 март 2018г., ден преди 4-тия рожден ден на ЦНСТ в кв. Драгановец, ученици от 11б клас успяха да зарадват децата от центъра с интересни интерактивни игри, плюшени играчки и лакомства, закупени с даренията на учениците от ПГОТ „Св. Иван Рилски“.

24.03.2018г.
КРАКРА ТВ
КРАКРА ТВ – РЕГИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ 22-24 МАРТ 2018
ПГОТ „Св. Иван Рилски“ домакин на мащабно състезание
Два сребърни медала, един бронзов и пето място за най-добрите в професиите
ПГОТ „Св. Иван Рилски“ бе домакин на мащабна професионална изява. От 22 до 24 март 2018г. в Перник се проведе регионалното състезание по професиите на гимназиите в сферата на туризма и ресторантьорството. В него взеха участие 17 училища от Западна България, които премериха знания и умения в четири състезателни категории: „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Борбата бе емоционална и напрегната, желанието за класиране в челото бе мотивирано и от регламента, според който първите шестима във всяка категория отиват на националния кръг, който ще се проведе през месец май в Пловдив. А там голямата награда е екскурзия до Франция, с левова равностойност около 4000 лева. Утешителните също не са за пренебрегване – предложение за работа в престижни хотели, ресторанти и барове.
За първи път в своята история ПГОТ „Св. Иван Рилски“ класира и четиримата свои участници на националния кръг. Изключителен бе успехът на Кристияна Йорданова от 12г клас, която в категорията за най-добър млад хлебар-сладкар раздели първото място със своя конкурент от Троян, но след „фотофиниша“ на журито остана втора.
Със сребърен медал се окичи и най-добрият млад барман на гимназията Виктор Стоянов от 11б клас, впечатлил всички с импровизаторските си умения върху чашите и бутилките.
Колекцията от медали допълни и бронзовото отличие на най-добрия млад готвач Мартин Иванов от 12в клас, който накара не само гостите, но и журито да си оближат пръстите със своето кулинарно изкушение.
Достойно се представи и Никол Стоянова от 11б клас, чиито сервитьорски умения я класираха на почетното пето място.
В тържествена обстановка в Руския клуб на ресторант „Струма“ купите на победителите и медалите на призьорите в отделните категории връчи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова.
Класиралите се в шестицата получиха като подарък книгата „Неразказаните легенди за маите“ на аташето по въпросите на културата при посолството на Мексико в България Луис Монтеро, който им я връчи лично. Община Перник изненада всички участници с оригинален подарък – добилата огромна популярност книга със събрани вицове за Перник и перничани.
  линк към всички снимки и видео от събитието
ПГОТ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“-гр.ПЕРНИК
ДОМАКИН НА РЕГИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРОФЕСИИ
от 22 до 24.03.2018г.
ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019г.
20.03.
22.03.2018г.
ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – град Перник подкрепя инициативата на Община Перник за подготовката на великденската украса на централната градска част, като ученици от клуб „Иконопис“ с ръководител г-н Ем. Здравков изработиха великденско яйце.
18.03.2018
Учениците Евелин Първанова от 11б клас и Анна-Мария от 11а клас,взеха участие инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Социални иновации“. Екипът на Евелин Първанова се класира на второ място.
16.03.2018г.
Учениците от клуб „Учебно предприятие“ се включиха в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Световна седмица на парите 2018“ като посетиха банка ОББ клон Перник

02.03.2018г.
От 22.03.2018г. до 24.03.2018г. ПГОТ „Св. Иван Рилски“ – град Перник ще бъде домакин на Регионалния кръг на Националното състезание по професии в категориите: „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“,  „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.
В състезанието ще вземат участие 41 ученици от 17 училища в страната от областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София област, Пазарджик, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.
Мястото на провеждане на състезанията по категории е както следва:
  1. Категория „Най-добър млад хлебар-сладкар“ в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ на ул. „Хр. Смирненски“ №12.
  2. Категории „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад барман“ в хотел-ресторант „Струма“.
  3. Нощувките и храненето на всички участници и гости ще бъдат в хотел-ресторант „Струма“.
22.02.2018г.
В Перник ученици готвят за ученици
Една благородна инициатива намери своите добротворци
От месец януари 2018г. учениците от Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски”- гр. Перник в практическите часове по готварство с професионален хъс готвят вкусна и питателна храна за своите връстници от Центъра за подкрепа на личностното развитие Ученическо общежитие – гр. Перник. Там пребивават деца както от нашата, така и от други области на страната.
Откъснати през седмицата от своите родители, те не винаги се хранят пълноценно, било поради липса на опит да подбират храната си, било поради ограничени финансови възможности, коментира директорът на общежитието Любка Златкова. Тя споделя с тревога своите наблюдения с директора на гимназията инж. Мария Герчева. Така един спонтанен разговор ражда идеята за взаимна полезност между двете учебни институции – ученици да готвят за ученици.
Идеята се превръща в инициатива, а инициативата в реалност, когато г-жа Златкова намира спонсор в лицето на фондация „Иван Божилов“. Съпрузите Даниела и Иван Лозанови откликват на конкретната молба и изцяло със свои средства два пъти седмично закупуват прясно месо, яйца, плодове, зеленчуци и всички необходими продукти за приготвянето на едно основно ястие и един десерт за всяко дете от общежитието 4 дни седмично.
Готвенето на повече и по-разнообразни менюта в часовете по практика на учениците от ПГОТ „Св. Иван Рилски”несъмнено повишава уменията и професионализма на бъдещите специалисти в ресторантьорството и туризма, а ползата от редовното и разнообразно хранене и значението му за здравния статус на децата от общежитието, за тяхното физическо и умствено развитие, не се нуждае от коментар, споделят двете директорки. Те не скриват огромната си признателност към спонсорите на благородната инициатива Даниела и Иван Лозанови, чието добротворство се среща с отзивчивите сърца и сръчните ръце на бъдещите майстори кулинари, които с готовност прегръщат и осъществяват идеята да направят по-вкусен делника на своите връстници.

19.02.2018г.

По повод на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, на 19.02.2018 година във физкултурният салон в централната сграда на ПГОТ“ Свети Иван Рилски“ се проведе състезание по скок от място „Лъвски скок“ за ученици 8-10 клас.
На първо място при момчетата се класира ученикът от 9 а клас Силвестър Емилов с постижение 230 сантиметра, второто място зае ученикът от 9 б клас Никита Степанович с постижение 220 сантиметра, а на третото място се класира Адриан Мирчев от 9 б клас с постижение 210 сантиметра.
При момичетата първото място заслужи ученичката от 9 б клас Лалка Мариова с постижение 150 сантиметра.
Поздравления за победителите!

12.02.2018г.
 Как учениците откриват първите бизнес възможности
Работодатели разчитат част от обучаващите се чрез прохождащото у нас дуално обучение младежи да останат при тях след дипломирането си.
Младежи Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник мислят в перспектива – след като напреднат достатъчно, планират да започнат собствен бизнес. В същото време в надпреварата за нови кадри някои работодатели разчитат на наскоро въведената в България система за дуално обучение.
„Много са ползите за една фирма, когато идват млади хора на обучение“, казва Илиас Сахинидис, оперативен директор на София Хотел Балкан. Там и в други софийски хотели и ресторанти идват на практика ученици от пернишката Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“.
За разлика от досегашните практики на професионалните гимназии при дуалната форма учениците в 11 и 12 клас прекарват значително повече време в компаниите – по три дни седмично, по модела на страни като Австрия, Германия и Швейцария.
За България новото в тази форма е фиксираното със закон заплащане за учениците – 90% от минималната заплата. За да бъдат стимулирани компаниите да въведат дуалното образование, през 2015 г. започна изпълнението на проекта  ДОМИНО, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 3,5 млн. швейцарски франка.
„Със сигурност ще научат много при нас за тайните на туристическия бизнес“, отбелязва Сахинидис.
В кухнята на хотела ученици от паралелката по готварство се обучават при главния готвач Николай Гарчев. Дуалното обучение върви там вече втора година. „Целта на тази форма е да събуди интерес в младежите от професионалните училища, независимо в каква паралелка са, за да са сигурни, че са избрали професията на своя живот“, казва той.
„На мен ми е нужно те да са ангажирани“, допълва Николай Гарчев.
Обучението започва с първоначални стъпки като приемане, почистване, съхранение и обработване на продуктите. Продължава с различни начини и степени на готвене.
„Стъпка по стъпка ще им дадем възможност те да се развиват. Тук е по-различно, защото получаваш реална информация, виждаш оборудването в кухнята и чувстваш напрежението, когато сме заети с поръчки. Тогава вече ставаш част от ритъма на един добре смазан механизъм“, допълва главният готвач.
Той също очаква част от младежите да станат част от екипа му, след като се дипломират. Дава пример с ученичка, назначена за готвач след дипломирането, като в момента едновременно работи и учи в университета.
Десетокласничката Десислава Кирова смята, че практическото обучение на учениците ще им помогне в бъдеще да започнат собствен бизнес.

По материали от Investor.bg

Още по темата може да видите тук

 

9.02.2018г.
Ученици от 12а клас взеха участие в анкетно проучване, провеждано от Ipsos, в сътрудничество с Deloitte, от името на Европейската комисия.
Въпросникът за ученици включва въпроси относно използването на ИКТ в училище.
26 – 28 .01 .2018г.
500 ученици от 18 пернишки училища разтърсиха площад „Кракра“ по време на маскарадното дефиле „Сурвакариада“, което по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри. Облечени в кожи и надянали страховити ликове младежите изгониха лошотията от града.
С много емоция, вълнение и любов учениците от ПГОТ „Св.Иван Рилски“- гр. Перник пресъздаваха обичая Сурва, който се предава от поколение на поколение.
26.01.2018г

Ученици от 11б клас взеха участие в обслужването на кетъринга по повод откриването на СУРВА 2018 в община Перник.

26.01.2018г.
Ученици от Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” – гр. Перник готвиха за официалните обеди при няколко важни посещения в България: официалното посещение  на президента на Швейцария Дорис Лойтхард през ноември 2017 и на 26.01.2018г. при работното посещение на министъра на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. Това е представяне на конкретни резултати от българо-швейцарския проект ДОМИНО.
Вълнението на учениците бе голямо, но те се справиха блестящо. Разбира се, готвеха съвместно с шеф-готвачите, които са техни наставници в практическите им обучения в ресторантите.
Незабравими за учениците ще останат и срещите с президента Дорис Лойтхард и министър Симонета Сомаруга, с които разговаряха накратко и се снимаха за спомен. Снимка от разговора на министър Сомаруга е поместена на сайта на швейцарското Федерално министерство на правосъдието и полицията.
Поздравяваме учениците от Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски” – гр. Перник за успеха и им желаем да имат шанс да продължат да готвят за известни личности вече като професионални шеф-готвачи.
22.01.2018г.
 НОВ ГРАФИК НА ИЗПИТНА СЕСИЯ – САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА-
ЯНУАРИ 2018
НОВ график(2)
НОВО!!!                                              17.01.2018г.

ГРИПНАТА ВАКАНЦИЯ Е УДЪЛЖЕНА ДО 19.01.2018г. ВКЛЮЧИТЕЛНО!!!

12.01.2018г.
ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ
ОБЯВЕНА Е ГРИПНА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ 15 ДО 17 ЯНУАРИ 2018г.
Във връзка с обявената  грипна ваканция от 15 до 17 януари 2018г. изпитите на учениците от самостоятелна форма на обучение за тези дати се променят както следва:
Изпитите от 15.01.2018 ще се проведат на 19.01.2018; тези от 16.01.2018 – на 25.01.2018, а изпитите от 17.01.2018. – на 26.01.2018г.
10.01.2018г
ГРАФИК НА ИЗПИТНА СЕСИЯ – САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА-
ЯНУАРИ 2018
22.12.2017г.
Коледна благотворителност и празнично настроение в ПГОТ „Св. Иван Рилски“
По традиция и тази година коледното тържество на възпитаниците на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ бе в подкрепа на благородната национална кауза „Българската Коледа“. Забавно-развлекателните изпълнения в тържествената програма бяха съпроводени с доброволни дарения в помощ на децата със здравословни проблеми. В благотворителната акция на учениците и техните преподаватели бяха събрани 200 лева, които ще бъдат преведени по сметката на „Българската Коледа“. Към тази сума ще се прибавят и даренията от SMS-и, изпратени в помощ на нуждаещите се. Огласена бе още една хуманна инициатива – ученици от 11 Б клас апелираха за стартиране на кампания за събиране на дрехи и обувки за децата от Дома за медико-социални грижи в Перник.
Директорът на гимназията инж. Мария Герчева приветства присъстващите с коледни благопожелания за здраве, щастие и семейно добруване както на светлия християнски празник Коледа, така и през Новата 2018 година.
Повече от час приповдигнатото празнично настроение се поддържаше от оригинални атрактивни изпълнения, в които активно участие взеха не само учениците, но и техните учители. Мултимедийният екран разказа и илюстрира значението на коледните символи.
Гости на празника бяха танцьори от ансамбъл „Граовска младост“, чиито етюдни изпълнения бяха изпратени с бурни аплодисменти.
Своите професионални играорски умения демонстрира и клубът за народни танци към гимназията с ръководител Емил Стоилов. Не липсваха и самодейни изпълнения в различните музикални жанрове.
Овациите обра Борислава от 10 б клас както с изпълнение на песни на френски и анлийски език, така и на български народни песни.
Дядо Коледа и Снежанка бяха на висотата на своите отговорности, дарявайки всеки с лакомство и пожелание.
На коледното тържество клубовете по интереси проведоха своята представителна изява. Те показаха постиженията си от началото на учебната година и помогнаха за аранжирането на богатата трапеза, на която бяха подредени всички традиционни коледни ястия.
Госпожа Герчева обяви победителят в конкурса „Най-добре украсена класна стая“
Наградата – еднодневна екскурзия, за трета поредна година спечели 12г клас.
Традицията в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ повелява и това – край светлините на елхата всички се почерпиха богато от софрата, за да бъдат сити, честити и щастливи дните им през настъпващата 2018 година.
20.12.2017
На 22.12.2017 /петък/ от 10 часа във физкултурния салон на ПГОТ „Свети Иван Рилски“ ще се проведе КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО С ИНТЕРЕСНИ КОНКУРСИ И УЧАСТИЯ НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ.
ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ТРАДИЦИЯТА  ЧРЕЗ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР НА КУЛИНАРНИ ИЗДЕЛИЯ ДА СЪБЕРЕМ И ДАРИМ СРЕДСТВА ЗА БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА.
Каним всички наши приятели и последователи, родители на настоящи и бивши наши възпитаници на благотворителния базар.
ОЧАКВАТ ВИ МНОГО ИЗНЕНАДИ, НАГРАДИ И ВЕСЕЛИЕ!
18.12.2017
НА ВНИМАНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ В САМОСТОЯТЕЛНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ!!!
ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗПИТИТЕ ПРЕЗ ЯНУАРСКА СЕСИЯ СЕ ПОДАВАТ ДО 5.01.2018г.
ИЗПИТИТЕ ПРЕЗ ЯНУАРСКА СЕСИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ от 15.01.2018 до 26.01.2018г.
15.12.2017

Приключи седмицата на четенето в ПГОТ „Св. Иван Рилски“ с маратон в който взеха участие ученици от 8а клас, които четоха цитати от Библията.

Учениците от 12а клас също се включиха с художествено четене на творби на Елисавета Багряна.

12.12.2017г.
Учениците от 10а клас на Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ гр. Перник откриха Националната седмица на четенето със състезание за най-добро артистично изпълнение на художествен текст. Радина и Цветелин се превъплътиха блестящо в образите на Елмира и Тартюф от комедията на Молиер „Тартюф“ и получиха заслужени аплодисменти от съучениците си, от класния ръководител и от преподавателя си по БЕЛ.
7.12.2017г.

Регионална Кръгла маса по проект „Твоят час“

Учениците от клуб „Иконопис“ от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ гр. Перник с ръководител Емануил Здравков взеха участие в Регионална Кръгла маса по проект „Твоят час“ на която се представиха със своите творби.

6.12.2017г.
Модерно образование в Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ гр. Перник.
Учениците и преподавателите вече използват свои акаунти в системата на училището, по проект между МОН, Miсrosoft и Teacher.bg.
Чрез акаунтите се предоставя възможност на всеки ученик и преподавател в гимназията за инсталиране на безплатен, лизенциран Office 2016 на 5 лични устройства и Windows 10 на 2 устройства. Училището спечели проект по Компонент 2 на националната програма „Информационни и комуникационни технологии“ в системата на предучилищното и училищното образование
и закупи нова интернет платформа „Училище 365″, чрез която ученици и преподаватели ще имат достъп до свободно използване на електронно учебно съдържание.
Училището разполага и с безжична wi-fi мрежа в двете сгради и с модерно оборудвани компютърни кабинети отново по проект ИКТ в образованието.
Повече за проекта можете да видите тук
Още за смисленото внедряване на технологиите в образованието можете да видите  тук
02.12.2017
На 02.12.2017г. представителният отбор на ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник по шахмат-ученици възрастова група 8-10 клас се класира на призовото трето място в общинският етап на Националните ученически игри-учебна 2017/2018 година.
Отборът в състав:Николай Венциславов Николаев- 8 а клас,Цветелин Емануилов Бонин-10 а клас и Ванеса Николаева Иванова-10 а клас,водени от учителя по физическо възпитание и спорт Емил Стоилов спечелиха бронзовите медали и Грамота от Кмета на Община Перник д-р Вяра Церовска.
Поздравления за нашите шахматисти!
23, 24 ноември 2017г.
„Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“ е темата на конференцията, чиито домакин е Перник и събра образователни експерти, директори и учители от цялата страна в Двореца на културата. Мащабният форум ще бъде два дни – 23 и 24 ноември. Негов организатор е Министерството на образованието и науката, Съюзът на българските учители, ОУ „Св. Иван Рилски“ и РААБЕ

   

ОЩЕ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

20-24.11.2017
Настоящи и бъдещи кулинари заедно по пътя на съвършенството
Под наслов „Заедно по пътя на кулинарното съвършенство” Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” – гр. Перник се включи  активно в Европейската седмица на професионалните умения. На 23 ноември 2017г. в учебния корпус на гимназията се състоя съвместна среща на преподавателите и учениците, обучаващи се по проект ДОМИНО, и представители на осемте фирми партньори. Целта беше да се подпомогнат учениците в избора на форма за практическо обучение, както и да се организират посещения във фирмите, където бъдещите готвачи и ресторантьори да се запознаят с  условията на реалната работна среда, където ще овладяват и усъвършенстват  професионалните си умения.
В срещата участваха главните готвачи на ресторант „Щастливеца”, хотел-ресторант „Парк ин”, хотел „Спенс”, хотел „Хилтън”, хотел „Радисън”, „Виктория Ринг” ЕООД, ресторант „Ловен парк” и хотел „Шератон”. Те дадоха полезни  съвети за професионалното ориентиране на учениците от дуалната форма на обучение и проведоха заедно с тях практическо занятие в учебните кухни.  Изтъкнати бяха предимствата на професионалното образование  за формирането на умения, квалификация и опит, от които се нуждаят младите в своята личностна и трудова реализация. Представителите на фирмите партньори по проект ДОМИНО акцентираха и на възможностите за по-бързо намиране на работа и адаптиране в работна среда на бъдещите майстори на кулинарията, както и на по-високото заплащане във високотехнологичните сектори, какъвто е бурно развиващия се хотелиерски и ресторантьорски бранш. Дуалната форма на обучение улеснява  прехода от образование към заетост. Не по-малка полза имат и фирмите, които обучават на практически умения високо квалифициран персонал и така подпомагат интелигентния и устойчив растеж не само на себе си, но и на цялата икономика.

Още за събитието можете да видите тук

 Световна седмица на предприемачеството, организирана от Джуниър Ачийвмънт България

(от 13.11 – 17.11.2017 г.)
В рамките на седмицата, посветена на предприемачеството, учениците от клуб „Учебно предприятие“  с ръководител Д. Александрова се срещнаха с предприемача Богомил Георгиев – местен бизнесмен, който с разказа си вдъхнови младите предприемачи. Даде им ценни съвети за това какви умения, знания и социални контакти са необходими за създаването и поддържането на иновативни и устойчиви предприятия.
11 ноември 2017г.

От 1 до 31 октомври 2017 година  в два етапа се проведе състезание на  UniChef за най-добър млад готвач. ПГОТ „Св. Иван Рилски“ бе представена в състезанието от ученикът Борис Иванов от 11б клас.  който се представи с ястието Бон филе с фоа гра, горски гъби и градински микс и се класира на 1 етап в топ 10 за ученици. Това му даде право за участие във финала на състезанието, което се проведе в София от 8 до 11 ноември 2017г. в Инер Експо Център, където на живо, пред международно жури приготви своя шедьовър. Борис се представи повече от достойно и с 276 точки се класира на 4 място.

Още снимки и клиповe от състезанието можете да видите тук

2 ноември 2017г.
Директорът на ПГОТ „Св. Иван Рилсики“ и ученици от паралелката по Проект „Домино“ – дуално образование по швейцарски модел имаха незабравим ден на 2 ноември 2017г.!
Госпожа Мария Герчева участва в разговор с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която бе на официално посещение в София. Бяха обсъдени възможностите на Дуалната форма на обучение по
 Българо-швейцарската програма, като ефективна форма в професионалното образование в бъдеще. Учениците Стефани Тодорова, Ивета Александрова и Десислава Кирилова от 10б клас Дуална форма на обучение се срещнаха и с българския президент Румен Радев.
Те участваха и в подготовката на официалния обяд.
Поздравления, деца! Бяхте страхотни!

Още информация за срещата можете да видите тук

Стартира общинския етап от Националните ученически игри през учебната 2017/2018 година.Тази година представителни отбори на ПГОТ“Свети Иван Рилски“-град Перник ще се включат в състезанията по футбол,тенис на маса,шахмат и волейбол.
На 08.11.2017г. участието си в състезанията започна представителният ни отбор по футбол, ученици възрастова група 11-12 клас, като се срещна с отбора на ПМГ „Христо Смирненски“. За съжаление нашият отбор загуби с тежка загуба 0-6 от отбора на ПМГ, но това не трябва да отчайва нашите футболисти. Нека пожелаем успехи на останалите ни отбори в ученическите състезания!

На 02.11.2017 г. и  03.11.2017 г. в град Правец  се проведе национална  среща на българските Европейски клубове  – NABEK за  отбелязване на 10-тата годишнина от членството на  България в Европейския съюз.  Евелин Емилова – 11 б клас и Лъчезара Яворова – 10 в клас от  нашата гимназия  се запознаха с много нови приятели, участваха в организираните игри и, заредени  с ентусиазъм, са решени да активизират дейността на Европейския клуб в училище, като привлекат нови членове и запознаят съучениците си с европейските ценности. За активното си участие получиха сертификати от евродепутата Светослав Малинов.

На 30.10.2017 година в Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“-град Перник се проведе шахматен турнир по повод Деня на народните будители -1 ноември.
Победител във възрастовата група 8-10 клас е ученикът от 9 б клас Адриан Людмилов Мирчев.На второ място се класира Цветелин Емануилов Бонин от 10 а клас,а третото място зае ученичката от 10 а клас Ванеса Николаева Иванова.
На първо място във възрастовата група 11-12 клас е ученикът от 12 б клас Тодор Юлианов Йорданов.Второто място заслужи ученичката от 11 б клас Евелин Емилова Първанова,а третото място е за Алберто Росенов Сергиев от 12 б клас.
Поздравления за победителите и всички участници в шахматният турнир!

ПГОТ „Св. Иван Рилски“ в плен на мексиканската магия
Кулминация на седмицата, посветена на патронния празник в ПГОТ „Св. Иван Рилски, бе срещата на ученици и учители с аташето по въпросите на културата към посолството на Мексико Луис Монтеро и неговата съпруга Ана Монтеро. Луис Монтеро е добре познат на колектива на гимназията. Миналата година той направи истински фурор в учебните кухни, където в продължение на една седмица въведе група ученици в тайните на екзотичната мексиканска кухня.
Затова и срещата разговор на тема „Мексико отблизо“ бе заредена с емоцията на неподправеното приятелство. Като истински посланик на мексиканската култура и неподражаем магьосник на словото Луис Монтеро заплени домакините си с прелюбопитни факти от далечната и по-близка история на родината на ацтеките. Презентирани бяха уникални кадри, показващи историческото развитие на Мексико от един век насам. Показани бяха впечатляващи панорамни снимки от столицата Мексико сити, където съчетанието на ултрамодерно строителство и традиционни битови сгради е изумително. Луис Монтеро разказа подробно за богатата и изпъстрена с цветовете на дъгата културна традиция на многобройните етнически племена, в основата на която лежи днешната мексиканска култура. Участниците в срещата бяха запознати с редица култови вярвания на мексиканците, някои от които парадоксално се родеят и с български народни обичаи.
Ана Монтеро също обогати представите на своите домакини за културата на многомилионния мексикански народ. Тя представи своя изложба от картини, които илюстрират книга на нейния съпруг, посветена на съвременното мексиканско изкуство.
Аплодисментите и букетите за гостите бяха най-дребният символичен подарък, с който завърши тая паметна среща. Защото в класната стоя още дълго ще се носи духът на великата култура на далечно Мексико, станало по-близко до сърцето благодарение на човека, твореца и посланика Луис Монтеро, който вече не е гост, а част от колектива на ПГОТ „Св. „Иван Рилски“.
ЛУИС МОНТЕРО – ВИДЕО
Катерина Кирянова: Следите, които оставих
В рамките на седмицата, посветена на патрона на ПГОТ „Св. Иван Рилски“, бе проведена среща на ученици и техните учители с поетесата Катерина Кирянова, автор на химна на гимназията. Срещата се превърна в своеобразна емоционална кулминация, породена от силата на поетичното слово на гостенката и нейния неподправен хумор и артистизъм.

Срещата разговор бе открита с кратко представяне на професионалния и творчески път на Катерина Кирянова. Тя допълни своя портрет с любопитни подробности за първите си поетични опити, педагогическата си кариера и многобройните награди, които е получавала през годините на писателското си дълголетие. Досега за 40 години е издала 42 книги, а последният й роман е под печат. Работи като текстописец с най-популярните български певци и най-вече с участниците в традиционния международен фестивал „Пирин фолк“. Десетки песни по нейни стихове са получавали престижни награди от български и чуждестранни фестивали.

Катерина Кирянова отговори с нескрито вълнение на въпросите, с които я обсипаха нейните млади почитатели. Описа им магията на Пиринския край, емоционалните си трепети при досега с природата и историята на родината. С прочувствени слова им разказа моменти от детството, когато тогавашният черен хляб е бил по-сладък и от днешните деликатеси. Не пропускаше да поучава своите събеседници да обичат България, родното си място, да помнят родовата си кръв и сърцето им да пулсира с ритъма на младостта. Рецитира свои стихове и епиграми, на които също е всепризнат майстор. Прозвучаха популярни песни по нейни текстове.

В края на срещата бяха награден ученици, постигнали високи резултати в обучението по литература. Катерина Кирянова им връчи по една своя книга с уникален автограф – послание за любов и щастие. И с обещанието, че разговорът ще продължи. Защото следата от тази незабравима среща ще остане…

17.10.2017г.
На 17 октомври 2017г. в Корпуса на Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ беше организирано „Изложение на здравословни храни“, съвместно с нашите партньори от РЗИ Перник Ястията бяха приготвени от възпитаници на гимназията и всички присъстващи имаха възможността да се запознаят с ползите от правилната и разнообразна храна с добре подбрани и достъпни продукти и да участват в дегустацията.
 Към тях се присъединиха и младежите от Европейска доброволческа служба към Асоциация „АКСЕЛС“ – Беата Неи от Естония, Патриция Хаглайтнер от Австрия, Гжегош Зигулски от Плоша и Франческо Аниело от Италия, който представи здравословна средиземноморска плодова салата.
Инициативата се финансира от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта 2017 г.
Световният ден на прехраната – 16 октомври, се отбелязва в над 150 страни, като България се включва в тази инициатива през 2006 г. Основната цел е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.
16.10.2017г.
ПГОТ „Св. Иван Рилски“ подвластна
на зав